Detta har hänt

Det är jag som är frisören som avvisade en praktikant som ville bära slöja på min salong i mars 2011, en händelse som media skrev om i slutet av april 2012 i samband med det rättsliga efterspelet då praktikanten stämt mig för diskriminering.

Jag driver salongen Emesuell Skönhetsstudio i centrala Malmö sedan 1998 och våren 2011 skulle jag ta emot en praktikant. Personen i fråga, en då 17-årig kvinna, hade inte fått praktikplats någon annanstans och hennes kompis, som praktiserat hos mig tidigare ett antal gånger, frågade om jag kunde ta emot hennes klasskamrat och jag som alltid är snäll sa ok, trots att jag egentligen inte hade någon plats att erbjuda.

När 17-åringen kom till salongen för att börja sin praktik bar hon slöja och jag berättade för henne att hon tyvärr inte kunde praktisera hos mig på salongen eftersom hon bar huvudbonad, i detta fallet slöja.

Jag berättade samtidigt att jag inte hade något emot hennes religion eller henne själv som person. I motsats till vad som skrivits i media skrek jag inte åt henne utan uppträdde korrekt.

Jag har intervjuats i olika tidningar om händelsen som ledde fram till en stämning mot mig. I de artiklar som skrivits, Avpixlat undantaget, nämns inte min version trots att jag ”förhördes” i minst 10 minuter av en journalist från bland annat City Malmö. I artikeln framkom enbart en mening från mig och den var inte heller helt korrekt. Tidningarna har vinklat händelsen och fått det till att det är synd om den nu 18-åriga flickan som inte var ute efter pengar, enligt henne själv, utan anmälde mig till polis och diskrimineringsombudsmannen (DO) för olaga diskriminering för att andra tjejer med slöja inte ska behandlas på det sätt som hon säger att hon blivit behandlad på. Se också Sydsvenskan från 2011-05-31 och 2012-04-08.

Polis och DO lade ner ärendet och kunde inte stödja praktikanten längre eftersom hon inte var villig att samarbeta. Det tycker jag säger en hel del. När inte polis och DO nappade på hennes anmälan kopplade hon in en jurist för att driva en civilrättsprocess. I och med detta fick jag ingå förlikning för att inte riskera att eventuellt förlora i en rättegång.

Nu är 18-åringen nominerad till april månads Malmö/Lund-bo i tidningen City. Jag är inte ett dugg förvånad över att hon blivit nominerad, eftersom det framkommit klart och tydligt i tidningen som kom ut dagen efter förhandlingen, att de inte alls ville skriva om hela händelsen utan enbart plocka biten som skulle vara ”politiskt korrekt” och som stödjer sig på dagens lagbok, vilken säger att man kan diskriminera indirekt fast man inte alls menat det.

I mitt fall har media verkligen förvrängt bilden av händelsen på min egen salong. Media har klart och tydligt visat att de velat vara ”politiskt korrekta” så att inget skulle kunna hända dem, men samtidigt förtiga vissa sanningar. Det är mycket märkligt varför man nu försöker undvika allt annat om hur majoriteten tänker och vilka önskemål folket har.

Som det nu ser ut stödjer majoriteten av svenska folket min åsikt, att en egen företagare ska kunna ha egna synpunkter om huruvida man får bestämma på sin egen arbetsplats angående klädkod och stil. Slöja är dessutom inte ett tvång i religionens mening, det är bara den enskildes åsikt som bestämmer hur man klär sig. Majoriteten av muslimska kvinnor bär inte slöja och det är en tolkning också hur slöja ska bäras, därav många olika klädstilar med heltäckande eller bara hårtäckande huvudduk.

Jag anser att varje enskild företagare ska ha rättighet att kunna bestämma på sin arbetsplats och vilken klädsel, stil och andra praktiska saker som ska gälla. Det är inte ok att använda sig av religionen som bollplank och tvinga till sig symboler och annat som inte motparten är intresserad av. Finns det några mänskliga rättigheter för människor eller ska alla finna sig i ett visst mönster där man stödjer sig på lagens namn och alla ska bara vara tysta offentligt, men bakom lykta dörrar vara häpna och hatiska över detta system som är så orättvis?

Det har flitigt diskuterats om det skulle vara rätt att tvinga på en ateist att ha religiösa antydningar och symboler på en arbetsplats och hur man då skulle kunna skydda sig mot detta. Vad skulle kunna vara ”politiskt rätt” och kunna få stöd i lagens namn? Varför ska inte arbetsplatser vara neutrala helt enkelt?

En praktikant ska räknas som en del av personalen – ett arbetsteam kan bestå av anställd eller praktikant och ägare. Något annat än att praktikanten är en del av personalen förstår inte en kund som kommer in på salongen och välkomnar henne eller honom. Därför är det oerhört viktigt att personalen, oavsett vem det är som står närmast dörren, välkomnar den instigande kunden med leenden och vänlighet samtidigt som man ger en bild av vad som säljs och vad som finns på arbetsplatsen.

Jag ser inget hinder att praktisera på min salong som skallig om man har passande klädsel och om man inte bär keps eller mössa på huvudet. Det handlar om STIL och vad som är överenskommet på arbetsplatsen. För den sakens skull finns det salonger för beslöjade kvinnor och där skulle det passa att en beslöjad frisör jobbar. I min salong tycker fler än 90 % av kunderna att det inte skulle vara ok om jag hade haft en praktikant med slöja eller annan huvudbonad.

Jag har ställt frågan många gånger om hur samhället kommer att fortsätta att vara om det är så här ensidigt. Som det nu är känns det som 2000-talets häxjakt. För flera hundra år sedan avrättades människor som häxor och lagen gav stöd för avrättningarna. I dag ger lagen stöd för att det finns en gråzon där domstolar inte känner riktigt till hur religioner är skrivna och godtar allt när en egen individ hävdar att det är enligt dennes religiösa trosuppfattning som denne handlar. I den s k religionsfriheten får kanske ateister inte utrymme och kommer i skymundan. Det krävs en lagändring utan att man ska blanda in en massa saker och se det som fåniga rasistiska inslag. Om man skulle tolka detta som rasistiskt är man ute och turnerar.

Det är viktigt att kunna diskutera frågor som dessa och hur företagare ska kunna skydda sig mot dessa kränkningar och riskera skadestånd. De flesta gör redan så att de helt enkelt säger att de inte tar emot praktikanter och när det gäller arbetsintervjuer kallas de nästan aldrig. Sådana personer som gör anmälningar stärker segregationen och gör det svårt för andra skötsamma muslimer att få jobb.

Annonser
Lämna en kommentar

296 kommentarer

 1. OLLE.

   /  2012/05/08

  Bra att du bloggar om detta.
  Jag ska sprida din blogg till alla jag känner.
  Det här är skandal. Fattar inte att DU skulle behöva bli kränkt.
  Det bevisar iaf. en sak, att hucklet har satt i system att gå till DO.
  Jag menar, flyr dom sina hemländer och stryker omkring som landsförrädare så kan de göra vad som helst för pengar också.
  Men det brukar straffa sig i slutänden, de biter sig själva i arslet till slut.

  De flesta företag har profilkläder, så jag förstår inte hur detta huckle kunde få pengar av skattebetalarna.
  Skam är vad det är.

  Svara
  • Britt-Inger Öst

    /  2012/05/09

   Bra skrivet!!!

   Svara
  • Absolut känner jag mig kränkt av att jag inte fick tillämpa mina mäskliga rättigheter på min arbetsplats dvs att få bestämma företagspolicy, utan någon annan skulle diktera istället och detta fick lagstöd i den svenska diskrimineringslagen – då svensk diskrimineringslag inte bryr sig särskilt mycket om Europa konventionens regelverk. Sådant som har med hemländer och landsförräderi kan jag inte befatta mig med. jag förstår att det kan vara ilskan och maktlöshetan som talar när du skriver sådana uttryck.

   Svara
   • Du har inte helt rätt Vicki!!

     /  2012/05/10

    Men Vicki, ”rätten att få bestämma företagspolicy”, som du kallar mänskliga rättigheter får inte gå ut över andra människors mänskliga rättigheter! Om jag ska ta hänsyn till din synvinkel, så vill jag påminna dig om att en del av Malmös befolkning är muslimer. Det hade alltså inte alls varit konstigt med en ung kvinna i sjal. Dina argument bygger mest på fördomar!

    Jag har f ö väldigt svårt att tro på ditt påstående om att 90% håller med dig, tvärtom hade varit mer rimligt. Men nu när du får publicitet av djupt främlingsfientliga och rent av rasistiska webbsidor (som egentligen använder dig som ett redskap för att föra sin sak), så kanske det inte är konstigt att du drar till dig kunder med udda åsikter.

    Svara
    • Jabroni3

      /  2012/05/10

     Det är sådana som du som förstör vårt land. Hur fan vågar du ens uttala dig såhär.
     Som alla andra vänsterparasiter och sossar är din text grundad på rena gissningar och saknar fakta. Utan grund kallar du folk som inte delar dina åsikter för rasister.
     Ett ord som förövrigt inte längre har någon mening. I dagens samhälle är alla rasister,
     och dom värsta rasisterna vilka är det. Jo det är utlänningarna och vänsterpartister.
     Detta hat och våld som vänsterpartister använder sig av är det ingen annan som är i närheten av.

     Svara
    • Det borde och är varje människas rätt att själva välja vad och vem man vill frottera sig med. Har man ett företag så ska man också kunna välja vem eller hur man anställer.

     Men muslimer är ju som bekant ett av världens mest lättkränkta människor och dom gör vad som helst för att vifta med sin religion i ansiktet på andra. Slöjan är inget religiöst betingat utan enbart ett redskap för att särställa sig utanför det västerländska samhället vilket dom hatar.

     Kämpa på Vicky, Hade jag bott i Malmö så hade jag kommit och ”stödklippt” mig på din salong.. Så länge vi låter dessa lättkränkta minoriteter slå an tonen hur vi lever i vårt eget land så inskränker vi vår egen demokrati och yttrandefrihet.

     Som avslutning vill jag bara säga att jag tycker man skall förhålla sig till sin religion på samma sätt som man förhåller sig till sin penis…
     Inte springa runt och vifta med den i folks ansikten samt absolut inte försöka trycka ner den i halsen på sina barn…

     PS.. glädjande nog verkar den lättkränkta muslimskan inte vinna omröstningen som veckans ”Lundabo”… ett ljus i mörkret iallafall! DS.

     Svara
    • niklasrsen

      /  2012/05/10

     Inte riktigt sant, den universiella deklarationen för mänskliga rättigheter säger att du som person skall få tro på vad du vill och du har rätt att utöva och byta religion hur du vill som din övertygelse säger dig.
     Men den säger också att alla har lika rättigheter vilket innebär att en annan person inte skall utsättas för religion om de så inte önskar detta. Detta säger både svensk och EUs religionsfrihetslagar. Alla har rätt att utöva sin religion men alla har också rätt att inte utsättas för andra religioners symbolik, ljud eller övertygelse.
     Eller skulle du påstå att en muslims står över andra människor när det kommer till rättigheter?

     Ditt argument att det finns si och så många muslimer i Malmö är irrelevant i ett sekulärt samhälle. Religionsfrihet gäller oavsett om en religiös grupp utgör 0.01% av befolkningen eller 100% av befolkningen.

     Så om en egenföretagare, som livnär sig på att klippa hår anser att hennes salong inte skall ha personal som bär huvudbonad så är det hennes rättighet som företagare att sätta det kravet. Hon kan däremot inte kräva att hennes anställda, eller praktikanter, utanför arbetstid inte har huvudbonad.

     Däremot så kan hon inte neka en kund som kommer in med huvudbonad, kors eller en gayflagga att klippa henne eller honom, det skulle vara diskriminering. Men det finns faktiskt frisörsalonger Malmö som diskriminerar kunder fördelat på kön och religion. Men det lustiga är att dessa drivs av muslimer.

     Svara
    • anna

      /  2012/05/10

     Jo, naturligtvis håller en majoritet av befolkningen med Vicky. Det är jag helt övertygad om.

     Svara
    • oldwitch

      /  2012/05/12

     jag är nudist. Om jag inte får gå till min arbetsplats naken blir jag kränkt! Om det finns så många muslimer i Malmö borde de starta egna frisörsalonger och ha vad de vill på skallen – även en hink!

     Svara
   • Em.

     /  2012/05/10

    @Anonym: Vad yrar du om? Om jag tar anställning på en restaurang där man har en specifik klädkod som jag vägrar bära eller väljer att bära en smutsig overall istället, så har de självklart rätt att vägra mig anställning eller ge mig sparken om de vill. Och som Vicky skriver ovan, så har inte slöjan i grund något med islam att göra och faller därför inte under lagen för religionsfriheten och hon diskriminerade därför ingen pga sin religion. Det är dessutom inte en mänsklig rättighet att i alla situationer få gå klädd som man vill. Vicky, likt många andra företagare, har rätt att bestämma hur man ska vara klädd om man ska få anställning på deras företag – annars är det bara till att gå om man inte kan anpassa sig. Slöjan är ett plagg och en kultur – inte religion. Keps, mössa, cowboyhatt, kaninöron, slöja = inte religion. Det är det saken handlar om, så sluta yra om fördomar. Du om någon uppvisar väl tecken på grava fördomar när du uttrycker dina egna tveksamheter bakom Vickys text och påståenden.

    Svara
   • Vicky på vilket sätt har du blivit kränkt? Du låter inte en beslöjad stackars 17 åring praktisera hos dig på grund av hennes religion, på grund av hennes kultur, när hon sedan reagerar och det får påföljder, anser du dig kränkt. För du ska minsann inte behöva ha någon med slöja i din salong. På 30 talet fans det tyska butiksägare som agerade liknande de sa nej vi vill inte ha några judar i våra affärer, vi vet alla hur det slutade. Att 90 % av dina kunder inte skulle tycka det var ok att bli friserad av någon med slöja är djupt tragiskt och talar bara för vilket fördomsfylt klientel du har. Det är ju inte så att en slöja gör någon till sämre frisör.

    Svara
    • Jag håller med dig fullständig vad gäller att en slöjbärande frisör inte är sämre bara för slöjans skull hon kan tom vara bättre än andra i sit yrke. Jag ser inget hinder att man jobbar som frisör med slöja på om man jobbar på salong som har specialiserat sig på den här typen av klientering en slags nich.
     Vad gäller din idé om att jag inte lät prakanten prakticera på grund av hennes religion är helt fel -vid det aktuella tillfället hade jag en anställd muslimsk kvinna som har varit anställd hos mig i 3 år samt hade jag ytterligare en muslimsk praktikant. Så den teorin håller inte.
     Jag är född och uppvuxen i ett land med kommunist diktatur där man inte hade friheten att säga som man tyckte och jag vet mycket väl hur det är att leva i ett sådant samhälle – jag önskar inte att Sverige ska vara ett sådant land där folk ska vara rädda att säga hur de känner och tycker. Jag känner mig kränkt om jag inte får välja enligt min egen tro vad som är bäst min omgivning och gangnar mitt företag –
     Det exemplet var jättebra med trettio-talets jakt på stakars judar och där ser man hur man kunde få folk av rädsla att tycka att det är ok att förnedra och förlöjliga det judiska folket – diktatur höll mänskligheten på tyglarna. Likaså idag har folk varit rädda att ge uttryck över hur de känner och vad de egentligen står för, men varit rädda för att bli stämplade och hamna kanske under en diskrimineringsprocess -hellre vara tysta – så är svenska människor – men nu när någon vågar säga ifrån jublas det!
     Angående mina kunder: mycket enkel ekvation – jag frågar numera varenda en (innan frågade jag vissa) vad de tyckte om en av personalen bar slöja – hur de skulle tycka om det var ok eller ej. Idag 5 st kunder svarade av 5 tillfrågade med enhälligt svar: inte skulle tycka om

     Svara
    • Aemon

      /  2012/05/11

     För det första har det redan etablerats i kommentarerna ovan att slöjan EJ är förankrad i koranen (det står att de ska täcka sin ”barm”, mig veterligen sitter barmen något nedanför halsen – ej ovanför).
     .
     För det andra, ja – Vickys rättigheter har kränkts. Vicky har rätt att anställa vem hon så önskar i enlighet med lagen, i detta fall har hon berättat för den sökande att ifall denna ej kan visa upp arbetsplatsens handelsvara, dvs hår, så kan Vicky tyvärr ej ta in henne. Detta har hon full rätt att göra enligt alla gällande lagar o regler.
     Att därefter gå till DO och civilmål är för mig obegripligt.
     .
     Sen för det tredje envitros, jag bara väntade på någon som skulle komma in på Godwins lag – o här är du ^^
     .
     Stå på dig Vicky, du har inte gjort något fel – önskar att alla kunde stå upp o säga ifrån snart, detta börjar bli löjligt, vad är det med dessa lättkränkta muslimer?

     Svara
    • På 30 talet fans det.. människor som gick in i kyrkan med huvudbonad, och de fick välja att gå ut eller ta av den. Man tar kulturen och förutsättningarna där man kommer, men som det ser ut nu, så skall allt multikultas till absurdum.

     Svara
 2. Anonym

   /  2012/05/08

  UPPENBART HUR SVERIGE ”THE BLEEDING HEART NATION” HAR HELT SPÅRAT UT. DESSA SÅ KALLADE STACKARS MÄNNISKOR HAR LÄR SEJ HUR DE KAN UTNYTTJA ETT LAND. OCH VAD GÖR VI ? JO LÅTER ELÄNDET FORTSÄTTA OCH TILLÅTER DETTA OÄNDLIGA KLAGOMÅL OM RÄTTIGHETER. INGEN NATION I VÄRLDEN HADE TILLÅTIT DETTA HYCKLERI. SKAM PÅ PRESSEN SOM BARA VILL SÄLJA SINA TIDNINGAR OCH FOLK INOM POLITIKEN SOM VILL HA DIN RÖST. WAKE UP AND SMELL THE STINK………..

  Svara
  • ja några hårdare regler och lagändring måste till

   Svara
  • Tobbe

    /  2012/05/10

   Ok.. Så du menar att bara för det finns många muslimer i Malmö ,ska vi anpassa oss efter det? Och att företag ska ändra sin klädkod? Snälla…. Om man inte vill ha anställda med huvudbonad så måste väl den arbetssökande respektera det !! Det handlar inte om fördomar. Och det här med att Vicky kommer få kunder med udda åsikter är ju bara ännu ett bevis på en förvriden samhällsbild där oliktänkande stämplas som främlingsfientliga eller rasister. Vickey har iaf fått en kund till . // Tobbe .

   Svara
  • Bloggaren

    /  2012/05/11

   Jag tror att jag ska ha pyjamas på jobbet på måndag för att se vad som händer 😉
   För 20 år sedan jobbade jag för ett större svenskt företag där klädkoden var inga jeans för sekreterarna. Det var bara att acceptera. VD ville inte att vi skulle ha jeans. Efter ett år dog det förbudet ut, men det fanns en längre tid och inte stämde vi företaget för det.

   Svara
 3. Detta är ytterligare en skandal i det svenska sällism samhället, problemet är bar att när man försöker vara snäll, då kommer hårt arbetande personer emellan.

  Vi skrev om ditt öde ganska tidigt. Tidigare än Avpixlat faktiskt.

  http://www.swedenconfidential.info/2012/04/25/krankt-muslimska-tjanade-27-500-pa-sin-sloja/

  Svara
  • ja svenska samhället är mycket snällt och många utnyttjar det tyvärr och det blir på kosnad på skötsamma människor som nu får sota för hanlingar som har begåtts av de som vill tjäna en slant och utnyttja det dumma system som har skapats av de snälla invånarna

   Svara
 4. Olle i Grind

   /  2012/05/08

  Du har mitt stöd Vicky!
  Frågan är om du vågar ta emot praktikanter i framtiden?

  Svara
  • jag kommer att ha praktikanter i framtiden precis som jag alltid har gjort – denna dramatik som har utspelats har aldrig tidigare skådats och jag skräms inte då jag inte har gjort något fel

   Svara
 5. Pantertanten

   /  2012/05/08

  Mycket bra skrivet om det här. Ska sprida till alla jag känner!
  En praktikant på en hårsalong som vill bära slöja!! Dölja SITT hår??
  Snacka om dålig reklam – tvärtom är det ju = ger intryck av mycket dålig salong!
  ”Om dom anställda inte vågar visa hur dom ser ut i håret, hur ska jag våga gå dit och få mitt hår fixat.”

  Svara
  • Här på min salong ställde jag frågan till kunderna om de hade tyckt om att vi som jobbar eller praktiserar här skulle ha slöja vad skulle de ha för uppfattning om det – då alla av de tillfrågade svarade att de inte ville se här beslöjad personal

   Svara
 6. Pantertanten

   /  2012/05/08

  ”2000-talets häxjakt”.
  Mitt i prick! Detta är ju exakt det!!

  Svara
  • Det kändes värkligen så att man inte hade val och oavsett vad som skulle sägas och hur mycket rätt man än hade enligt sunt förnuft så skulle man bli dömd enligt diskrimineringslagen ändå

   Svara
 7. Less Svensk

   /  2012/05/09

  Fan va less man blir! Är det så svårt att följa våra normer så åk hem igen!

  Svara
  • Normer finns inte efersom vi (samhället) har gett fria händer och tillåtit att minoriteter har större makt än majoriteten. man skulle ha sagt från böjan till de inflyttade människorna att de måste förja regler annars kan de inte stanna men dessa regler har inte berättats vid ankomsten.

   Svara
   • Amir Vesnic

     /  2012/05/09

    Vadå ankomst? De är inte turister på något vis, de är här för att leva i ett sekulariserat samhälle och för att nå framgång. Bara för att jag har en annan hudfärg så är jag kategoriserad i ditt ”de” ”vi” tänkande? Jag är lika mycket svensk som du är, det du säger är ytterst högerextremt. Men dock visar jag förståelse för dina regler och att anställda ska anpassa sig till chefens behov. Det enda som skiljer oss är hudfärgen, annars är vi alla människor.

    Svara
    • Eric

      /  2012/05/10

     När sa hon att folk med annan hudfärg inte kan vara Svenskar ? Om du känner dig som en del av Sverige och respekterar landets regler och värderingar så finns de ingen som ifrågasätter din ”Svenskhet”. Problemet är att våran invandring bygger inte på integration eller assimilation, att vara en del av samhället är mer eller mindre en valfrihet. Att vi sen ska böjja oss för kulturyttringar som inte tilltalar befolkningen är för mig helt fel. Ja tycker de är en rättighet att kunna kritisera olika kulturer utan att ses som ”främlingsfientlig” eller ”rasist”. När man gräver lite i var och varför slöjjan har uppkommit samt vilket syfte den har så förstår man att den knappast är någon symbol för frihet.

     Svara
    • invandrare

      /  2012/05/11

     Vicky har rätt. Om du ska bo i en civilisation, bete dig civiliserat. Anpassa dig till samhället.

     Svara
 8. Bernt Fossheimer

   /  2012/05/09

  Jag kommer absolut att rösta på Sverigedemokraterna i fortsättningen. Våra andra politiker lever i en helt egen värld som inte styämmer alls med vårt svenska samhälle.

  Svara
 9. SM811

   /  2012/05/09

  Jag stöder dig fullt ut. Mycket bra skrivet. Jag är så less på alla dessa muslimer som skall ha särskilda regler och får de inte som de vill springer de till DO.

  Svara
  • tack för stödet och jag är också less på de som förstör för de andra muslimer och icke muslimer som faktiskt också är emot föråldrade normer och missanpassning i samhället

   Svara
 10. Hej Vicky!!
  Tyvärr har inga slantar att donera för att hjälpa dig – men hela mitt hjärta har du. Från alla saker jag har läst om ditt fall så anser jag att du har haft rätt hela tiden.

  Med vänliga hälsningar
  Maria Lindström /Nora

  Svara
 11. Rauno Kuusinen

   /  2012/05/09

  Du har rett hela vägen,tro inte något annat.Själv är jag sååå trött på alla ”kulturberikare”som använder oss som boll blanka för sina ”Så kallade religiösa problem” Och dom ”politiskt korrekta” hänger på,naiva som dom är!!!

  Svara
 12. mtc368

   /  2012/05/09

  Bra Vicky.

  Dere svensker må stå i mot, fortsetter det slik i Sverige som nå er vi snart ikke lengere brødre i blodet.

  Mvh
  DAn.

  Svara
 13. Jerry

   /  2012/05/09

  Man får ta seden dit man kommer! Och detta gäller till & med i sverige.
  det är ingen skillnad på dom & vi.
  Kör hårt Vicky.
  du har mitt fulla stöd!
  Mvh Jerry

  Svara
  • så som jag gjorde när jag kom till Sverige – lärde mig svenska inom 1 år, klarade körkortsteorin på ett år – behövde aldrig använda mig av tolk – var allmänt glad och tacksam över att jag fick komma hit från en kommunist diktatur. Jag klagade inte på att jag inte fick infinna mig på kommunistiska partiets partimöten och att jag för vilket pris som helst vill anväda röda korset som symbol på mina kläder – sånt som vi fick lära oss när jag växte upp

   Svara
   • dd

     /  2012/05/10

    Det ar endast i Sverige de kan ha burqa pa.
    De flesta andra lander har forbjudit den.
    Finns inget stod i hittepaboken heller..

    Jag har levt i MENA i 30 ar, endast Jemen och Saudi de anvander shal.

    Svara
 14. Henrik

   /  2012/05/09

  Jag blir så upprörd när jag läser sånt här.
  Som företagare får man alltså inte bestäma dresscoden på sin arbetsplats längre.
  Religionen(kulturen?) har företräde.

  Vi tar ännu ett steg tillbaka mot medeltiden med söndagsavrättningar på torget och kyrktvång. Allt under mångkulturens blodiga fana.

  Hur långt är det kvar tills stadsministern döps om till överste prästen?

  Svara
  • det var något som jag inte har tänkt på innan – men tåla att tänka på – vad skulle jag heta då sankta Vicky?

   Svara
 15. davidstirling

   /  2012/05/09

  Heja Vicky!
  Rent åt helsike att du ska behöva genomlida denna utpressning! Hade jag bott söderöver hade jag blivit kund hos dig. Hoppas du inte knäcker dig – du har flera som stöder dig!

  Svara
 16. karpstryparn

   /  2012/05/09

  Bra skrivet, Vicky, jag stödjer dig fullt ut. Du gjorde helt rätt, ”fågelskrämmor” hör inte hemma på frisörssalonger eller på något jobb över huvudtaget. Det enda ställe som sådana som Rayan Abdel Rahman hör hemma på är på åkrar eller sädesfält, där kan de stå som fågelskrämmor. Insektsgifter är ju inte bra, och riktiga fågelskrämmor kostar ju pengar.

  Svara
 17. Du Gamla Du Fria

   /  2012/05/09

  Vicky
  Du gjorde helt rätt, som arbetsgivare besitter man rätten att välja. F.ö. ser jag väldigt få yrken där beslöjade passar i vårt land. Som kvinna blir jag kränkt utav dessa beslöjade, att underkasta sig den sjuka synen på kvinnor är inte passande i vårt land. Kvinnors kamp för frihet och jämlikhet är inte förenlig med denna medeltida religion/kultur. Islam är, betyder underkastelse, och att böja sig för dessa kravmaskiner som invaderar vårt land är ett svek emot oss medborgare och det svenska rättsystemet.
  NEJ till den muslimska klädkoden ! Och kämpa på du har många med dig! Och till alla ”medlöpare” ni PK-korrekta SKÄMS!

  Svara
 18. PH

   /  2012/05/09

  Hej Vicky.
  Jag kontaktade för en tid sedan Företgarförbundet (är medlem där) ang de problem som råder i dag, att företgare blir anmälda för kränkningar och diskriminering om man kräver att anställda och då även praktikanter följer gällande regler. Det hände inget och anledningen kan vara att personen jag talade med slutade några dagar senare. Jag tycker att du ska kontakta ditt förbund och kräva att de agerar. Betalar man avgift i ett företagarförbund så är det ju rimligt att de gör lite nytta.

  Svara
 19. Sockertoppen

   /  2012/05/09

  Jag hejar också på dig Vicky, att du står på dig och vågar säga ifrån.
  Men varför sa du bara inte att du inte hade någon praktikplats, för det hade du ju inte!
  Det är också rätt intressant att det lades ner sen och hur kan man tolka det? Precis, du gjorde inget fel!
  Styrkekramar till dej

  Svara
  • när det gäller Arbetsdomstolsäränden finns det inga fonder eller försäkringar som ger stöd som man kan söka om man blir drabbad som jag har blivit

   Svara
   • rebecka@alma-reviva.com

     /  2012/05/10

    Hur är det med företagsförsäkringen? Täcker inte det juristhjälp?

    Svara
 20. Bernt Fossheimer

   /  2012/05/09

  Det märkliga är att om en svensk medborgare skulle dölja sig bakom en slöja så betraktas de som maskerade och kriminella.
  Jag säger här rent ut att jag har inget intresse av att tala med, umgås eller överhuvudtaget ha något att göra med den typ av invandrare som nu väller in i vårt land. Kommer någon in på min fastighet så släpper jag hundarna efter dem.

  Svara
 21. Philip

   /  2012/05/09

  Blir så trött! Om folk från utlandet väljer att ”flytta” till Sverige får dom väl anpassa sig för
  Vårt samhälle!?
  Jag hade aldrig velat bli klippt av en som inte kan visa sitt eget hår dessutom!

  Svara
 22. The Golani Snowman

   /  2012/05/09

  Googla på ”burqa bank robbery” – rätt många träffar 🙂 Där finns begränsat förbud i en del islamska stater http://en.wikipedia.org/wiki/Hijab_by_country så Sverige försöker vara mer trogna muslimska raditioner än de är – undrar om det är politisk korrekthet eller rädsla för muslimer???

  Svara
 23. Anonym

   /  2012/05/09

  Detta är nåt av det värsta jag läst och upprördheten är total.har följt detta på avpixlat som är det ända som är trovärdig läsning i detta medialand..skickar 200 kr till dig Vicky..Du har massivt stöd ska du veta..mvh Johan

  Svara
 24. kim

   /  2012/05/09

  Hade jag haft bankdosa hade jag donerat 100kr av mitt studiebidrag direkt. Jag tycker inte att du ska ta skit från någon och du har all rätt i världen att avvisa praktikanter som inte uppfyller kraven bäst fan du vill. Du har mitt fulla stöd.

  Svara
 25. TK

   /  2012/05/09

  Enligt den högste andlige ledaren i Saudiarabien

  Får muslimska män äkta 10 åriga flickor

  Mohammed 53 äktade AISHA 9 år

  Det är därför muslimska f lickor i Malmö bär slöja

  En muslimsk flicka på 9 år får inte hetsa upp män sexuelt, aja baja!

  Ni som säger islamfobi, ni har ALDRIG och kommer ALDRIG säga något positivt om islam

  Varför det? För ni har eget SÄRINTRESSE eller hur?

  Svara
 26. Man kan ju stötta genom att gå dit och klippa sig. så får hon flera kunder . Är jag i Malmö någon gång ska jag absolut se om det finns möjlighet att göra ett besök.

  Svara
 27. olabystrm

   /  2012/05/09

  200 kronor är donerat. Kämpa på, Vicky!

  Svara
 28. Olle

   /  2012/05/09

  De flyr inte !
  Läs ”Hotet Inifrån”
  Boken finner du bl.a. på länklistan till höger på sidan http://www.friatt.se

  Om nu både DO och polisen lade ner utredningarna. Så hade hon troligen förlorat i Tingsrätten eller åtminstone i Hovrätten.

  Jag anser att religionsfriheten innebär att jag skall vara befriad från att bli påtvingad andra religioners maktsymboler.
  Save Sweden.

  Svara
 29. En sak jag inte förstår

  Varför söker tjejer som bär slöja ett jobb där man ska hantera just andras hår men döljer sitt eget?

  Nåt jag är innerligt trött på. Varför tar man aldrig upp, varför måste hon täcka håret inne i salongen om det är majoritet kvinnor som kunder?

  Svara
 30. Glömde en sak

  Har du tagit upp varför ska inte dina regler inte få gälla oavsett etnisk bakgrund och religion i din egen verksamhet?

  För om du som kvinna går in i en moskee? Vad gäller för dig då?

  Jo du ska bära slöja och ställa dig längst bak i moskeen! Prova besök och testa dom själva!

  Om dom tvingar på dig slöja kan du stämma tillbaks där?

  Svara
 31. Emma Maria

   /  2012/05/09

  Åh, är folk inte kloka. Din salong – din dresscode. Kan inte förstå vad som ska vara så svårt med den saken? Vill hon ha slöja på arbetstid får hon väl starta sin egen verksamhet. Stå på dig, Vicky!

  Svara
 32. Anonym

   /  2012/05/09

  Ta inte emot några praktikanter om det inte står i kontraktet att det skall vara svenskar och inte spöken.

  Svara
  • Bernt Fossheimer

    /  2012/05/09

   Framförallt inte maskerade som söker!!!

   Svara
 33. Peter

   /  2012/05/09

  Vägra betala! Fyfan att City Malmö utser henne som hjälte! Jag är själv utlänning om det nu skulle spela någon roll, men du har mitt fulla stöd! Att få (vänster PK-media) mot sig i ett ”PK” ärende som detta kan inte vara lätt. Kan du inte få advokathjälp? Och vad leder detta till? När godtrogna människor som du utsätts för sånt här förtryck mår jag riktigt dåligt. Detta förtryck du utsatts för är den värsta man kan vara med om. Jag tycker du inte ska betala och skaffa dig en advokat!

  Svara
 34. Du får min fulla sympati. Detta är naturligtvis första klassens stollighet. Kanske du kan se det som att du får lite extra PR av denna händelse. Uppmärksamma din blogg för alla du kommer i kontakt med så bör ”nederlaget” vändas till något positivt. En vettig människa kan inte låta bli att ge dig stöd.
  Jag bor emellertid inte i Malmö och kan inte gå till dig och klippa håret, men om jag bodde i Malmö då…….!

  Svara
 35. Hej Vicky.
  Det är helt absurt att man blir straffad för att man vill välja de som ska representera ens verksamhet.
  Hade du sagt nej till en svensk tjej som inte passade in i företaget så hade det inte kostat några pengar …
  Det är med hot om våld och repressalier, som i ditt fall ekonomiska, de tränger sig längre och längre in i det svenska samhället och det de har med sig är en lågt stående kultur som de vill påföra oss.
  Tack för att du stod upp för det DU tror på och inte av rädsla vek ner dig.

  Svara
 36. Ahmedson

   /  2012/05/09

  Sry Vicky, men det är du och dina likar som är problematiska om vi strävar efter ett samhälle där integration skall ses som något eftersträvansvärt, inte muslimerna per se. Du borde definitivt rannsaka dig själv och utforska var du själv egentligen står i frågan. Uppenbarligen menar du att näringsidkare bör ha rätten att ställa krav på de anställdas utseende, klädsel och religiösa uttryck. Det finns visserligen inget fel i en sådan åsikt (finns många som anser detta) men att, som du, hävda att det var ”huvudbonaden” som var huvudproblemet och inte slöjan menar jag är ett självbedrägeri.

  Du skriver ju uttryckligen att du anser att slöjan bygger på en ”föråldrad” tolkning och inte är något krav och mitt intryck av din text är att du är tveksamt inställd till religion generellt och islam i synnerhet. Till yttermera visso menar du att religionsfriheten verkar hota andra frirättigheter… Du uttrycker åsikter som riktar udden mot religiösa uttryck och lyfter därtill fram att 9/10 av dina kunder (hur du nu undersökt det?) anser att huvudbonad/slöja är oacceptabelt på någon som skulle betjäna dem. För det första vill jag påpeka skillnaden i en slöja (som en religiös praktik, slöja kan ju trots allt bäras av andra skäl också) och en mössa eller keps. Det förstnämnda är intimt sammankopplat med identitet, fromhet och att leva i enighet med tro och gud. Slöjan skiljer sig därmed på ett kvalitativt sätt ifrån en vanlig huvudbonad, som visserligen kan vara ett identitetsuttryck men sällan är något mer.

  Jag skulle vilja hävda att religion och att bära slöja är lika sammankopplade med identiteten som hudfärg, sexualitet och ras (möjligen nation också). Att därmed bli förvägrad rätten att uttrycka sin religiösa identitet kan vara detsamma som att förvägra någon att vara svart eller homosexuell. Jag är inte säker på att jag vill ge näringsidkare den makten få välja bort människor baserat på deras identitet, eller förvägra dem att visa den.

  Att hävda kundens fientlighet som skäl anser jag vara ett mycket svagt argument. Om kunderna vägrar serveras av en homosexuell, en jude med kippa, en svart, en muslim etc… så skulle jag vilja hävda att det är kunderna och samhällets inställning som är problemet (förutsatt att integration är något eftersträvansvärt), inte minoriteten som blir utpekad.

  Med all respekt dock! (Och nej, hon förtjänar inte att bli årets malmöbo, sjukligt fånigt)

  Svara
  • Bernt Fossheimer

    /  2012/05/09

   Detta var nog det ointelligentaste inlägg jag läst idag. Skulle inte en företagare ha rättigheten att välja ut den personal som han eller hon vill ha? Tala för dig själv du. Det är nog ytterst få som håller med dig!!!

   Svara
   • Ahmedson

     /  2012/05/09

    ”Skulle inte en företagare ha rättigheten att välja ut den personal som han eller hon vill ha?” Det är exakt så det ser ut idag. Du kan dömas för diskriminering om du inte anställer på grund av etnicitet, sexualitet, religion, handikapp etc. Så om du med ”rättighet” menar, juridiskt rätt, så nej (DO har fällt flera fall, upp till jurister att bedöma). Företagare är inte helt fri att välja bort individer, det finns begränsningar. Huruvida du anser att det är rätt eller inte, legitimt eller ej är en annan fråga.

    Och om det är få som håller med mig, så varsågod, opinionsbilda, få mandat i riksdagen och riv upp lagen.

    Förresten, mitt inlägg kanske inte var det mest välskrivna jag producerat, men det ”ointelligentaste” du läst idag? Vad sägs om att argumentera mot det jag skriver istället?

    Svara
    • Aemon

      /  2012/05/11

     Du är ute o seglar Ahmedson.
     .
     Vickys agerande var INTE diskriminering, faktum är ju att slöjbärandet INTE står med i koranen (som sagt står det att kvinnorna bör täcka barmen, inte håret).
     .
     Då slöjan inte är ett specifikt religiöst föremål vare sig för muslimer eller någon annan religion kan man lugnt konstatera att Vicky handlat helt korrekt och i enlighet med lagen (något som tydligen polis o rättsväsende insåg då de lade ner fallet).

     Svara
  • Erik och affärsföreståndare

    /  2012/05/09

   Hur i helsike resonerar du egentligen, antagligen är du väldigt ung och går på någon högskola och lever fjärran ifrån entreprenörskapet!?

   Svara
  • Anonym

    /  2012/05/09

   Bevares!

   Du er helt blåst.
   En kamerat av meg er HA medlem, han flyr da ikke rundt med skinnjakka si på jobb!

   Eller sagt på annen måte; Skulle en fra frelsesarmen ha på seg uniformen sin når han var på jobb, som f,eks baker?

   Mvh
   DAn.

   Takk for meg i denne debatten..

   Svara
  • Anonym

    /  2012/05/09

   Slöjan är det största hindret mot integrationen oavsett vad religiösa fanatiker försöker tuta i folk.
   För de allra flesta ickemuslimer står slöjan för förtyck och ojämlikhet. Det är vår rätt att tycka det om vi vill, särskillt eftersom det ofta är indirekt påtvingat kvinnan.
   Att det i vissa muslimska länder inte är tillåtet att bära slöja på allmän plats, stärker vår tro på att jämlikhet och integration går före religiöst påtvingade seder.
   Det kan inte sägas nog med gånger: Ta seden dit du kommer och religionsfrihet betyder även rätten för folk med andra trosinriktningar att slippa bli religiösa pådyvlade religiösa symboler.

   Svara
   • Ahmedson

     /  2012/05/09

    Varför skall ickemuslimer ha tolkningsföreträdet gällande slöjan? Rimligen bör det vara den som bär plagget som borde ges tolkningsföreträdet eftersom de vet om motiven bakom. Om kvinnorna bär slöja som ett uttryck för religiös dygd och fromhet och i linje med deras livsåskådning så bör väl knappast personen betraktas som förtryckt. De efterlever ju sin fria vilja och återigen i linje med personliga övertygelser.

    Jag skulle vilja påstå att det är direkt farligt att ge oss själva ett tolkningsföreträde gällande andras praktiker. Det leder sällan till ökat förstånd, ömsesidig respekt och förståelse utan är snarare snobbens och allvarligt tecken på förmätenhet. Det är snarare det senare som är hinder för integration, inte slöjan.

    Gällande din tolkning av religionsfriheten, så stämmer den inte. FN:s deklarationer hävdar tydligt att religionsfriheten inkluderar en frihet från diskriminering och därtill rätten att uppfostra barn i linje med ens egna trosuppfattning.

    Och sist men inte minst, gällande att ”ta seden dit du kommer”. Meh, Sverige är ett liberalt land med en fin lagstiftning gällande religionsfriheten. Givetvis bör muslimer, liksom svenskar följa lagen.

    Svara
    • Anonym

      /  2012/05/10

     Söker man sig till ett annat land ska man ta seden dit man kommer, annars finns det säkert länder där etik och moral ligger bättre i fas med ens egna. Det har jag själv fått erfara och försökt att efterleva och det förväntar jag mig av andra. Sedan kanske man inte alltid förstår, håller med om eller gillar vissa delar av ett lands kultur, men då har man två val: Antingen tiga still och gilla läget, eller att lämna det förskräckliga landet med blott barbariska traditioner.

     Svara
    • Aemon

      /  2012/05/11

     ”Varför skall ickemuslimer ha tolkningsföreträdet gällande slöjan?”
     .
     Detta är Sverige, här gäller svenska lagar (ex religionsfrihet).
     Bara för att någon säger att ett klädesplagg är ett uttryck för deras ”religiösa dygd” betyder det inte att detta klädesplagg är fredat i alla sammanhang. Isåfall kan ju någon hävda att deras ”religiösa dygd” enbart kan framhävas genom att de går nakna.
     Detta är en demokrati o som sådan finns det vissa förhållningsregler att följa, ex då religionsfrihet, vilket även betyder frihet FRÅN religion.
     .
     Demokrati bygger på ömsesidig respekt, det är kanske något ni m8uslimer borde lära er – respekt för oliktänkande.

     Svara
  • Bosse S

    /  2012/05/09

   Ett verkligt enögt inlägg troligen skrivet i något sorts egenintresse eftersom bara en inskränkt muslim kan formulera sig på detta sätt.
   Det säger väl sig självt att arbetsgivaren bestämmer vad som är anständig klädsel på arbetsplatsen, vilket huckle och liknande avarter av huvudbonad, samt säkerligen stjängossemössa, keps och toppaluva inte bör förekomma på huvudknoppen i en frisersalong.
   Bagaren anställer inte folk som bakar endast iklädda badbyxor.
   Det finns ett otal såna dumma kombinationer.

   Du menar alltså att servitören talar om för kunden att han är homo eller klär sig väldigt stötande, för annars så ser man väl inte på direkten hur folks sexuella preferenser är.
   Så du Ahmedson kan ta och slänga dig i väggen med dina exempel om homosexuella, judar eller negrer vilket inte har med detta sammanhanget att göra.

   Vi har som bekant religionsfrihet, vilket ska innebära att man som ateist har rätten att inte bli störd av olika märkliga religoners påhitt. bland annat att som företagare inte utsättas för att en totalt tyginsvept person med religinen som förevändning tränger sig in i mitt företag mot min vilja.

   Svara
  • Ja jag eftersträvar integration och är emot segregation. Att bära slöja som identitetssymbol är något man kan välja, däremot kan man inte välja hudfärg, sexualitet eller ras, därför kan jag inte se det som samma sak. Skulle man ha något mot hudfärg eller ras – då skulle jag räkna den människan som rasist. Likaså om man skulle ha något mot homosexuella -då skulle jag betrakta dem som homofober. Vad ska vi säga om alla kommunist diktaturer som förbjöd religioner – skulle de vara rasiststater eller vad skulle de kallas?
   En affärsvärksamhet är lite annorlunda som privatliv, så enligt min lära (som gammal marnadsförare) bör en företagare göra grundregler om hur företagspolicyn på arbetsplatsen ska vara. Det ska inte under några som helst omständigheter komma på tal att det är felaktigt. Vad är det som är så konstigt med det? Då skulle du i din värld kunna sätta i hop på ett team på samma arbetplats oberoende på vad det är för arbetsplats
   en punkare,
   en kostymklädd man ,
   en muslimsk kvinna med traditionell klädsel,
   en judisk man med traditionell klädsel
   an afrikansk man med traditionella jungelkläder
   – och allt det för att alla ska kunna ha den stilen och och religions symbolen som den enskilde behagas av
   Om slöjan: – jag vill skilja på två saker här:
   1,) i det aktuella fallet med praktikanten handlade det om huvudbonad men eftersom slöja var för hennes del en religiös symbol som skapade det hela problemet. Jag har sagt att andra huvudbonader inte var välkomna heller och inte piercing i detta sammanhang heller. Som ett exempel i höstas fick jag neka en praktikant pga en stor piercing i läppen, och jag hävdade att det inte var passande stil, praktikanten ringde 2 veckor senare och frågade om hon byter ut den stora piercingen mot en prick, kunde hon prakticera då? Självklart svarade jag. Hon prakticerar fortfarande hos mig! Om den muslimska flickan hade frågat mig om hon tar av sig slöjan får hon då komma och prakticera – självklart hade jag sagt. Jag har inget emot en människans tro om de vill tro på Gud.
   2.) slöjan som religiös symbol – menar jag att enligt Europa konventionens mänskliga rättigheter ska en arbetsgivare kunna om denne vill bestämma att på sin arbetsplats att man inte vill ha religiösa symboluttryck. Varför skulle en ateist behöva tycka om en religiös symbol om den inte delar tron – då kan vi börja prata om att personen ifråga blir kränkt på samma sätt som den muslimska flickan hävdade- regelverket ger för närvarande inte tillräkligt mycket stöd i Sverige för att dessa frågor ska inte behöva ens vara en diskussionfråga.

   Angående om slöja gillas på vanlig salong eller arbetsplats – nej, mycket enkelt svar – se det som att folk ser det som förtrycksymbol mot både manliga och det kvinnliga könet och är bakåtsträvande plagg eller en förfulande objekt – varierande anledningar -saknar större betydelse faktiskt. ja vill påpeka att jag känner inte några andra som delar din uppfattning och jag känner många ändå, men det var mycket trevligt att du skrev och att jag kunde svara

   Svara
   • Ahmedson

     /  2012/05/11

    Tack för ett värdigt svar! Jag tänker att du ska få det sista ordet efter detta inlägg. Jag tycker du ställer många relevanta frågor, så jag betar av dem.

    1) Angående din fråga om kommuniststater är rasistiska så menar jag att är de i huvudsak universalistiska och modernistiska. Med universalism menar jag att kommunismen gör anspråk på att inneha en objektiv sanning som ofta försöker påtvinga andra (som inte delar deras uppfattning). Utifrån mitt perspektiv kan en aggressiv universalistisk ideologi som aktivt påtvingar sin tolkning på andra vara lika förtryckande och ta sig lika fula uttryck som rasism. Kommunistiska stater har ju tidigare specialiserat sig på att utplåna kulturella uttryck som inte passar deras ordning. Jag skulle inte kalla kommunismen för rasistisk per se men den har definitivt kulturfientliga inslag, liksom liberalismen. Rasism som begrepp är dock väldigt problematiskt eftersom uttrycket är otroligt negativt laddat trots att begreppet ofta är odefinierat och därmed saknar betydelse. Syftet med rasist/rasism-begreppet i diskussioner är oftast att förklara den andre som ondskan själv. Aja, Liberalismen har i likhet med kommunismen starka universalistiska drag och det är också genomgående för det svenska samhället skulle jag påstå. Jag ska inte gräva ner mig för mycket i det här.

    2) Gällande din multikulti mix så tror jag att dina olika etniska grupper hade kunnat göra ett utmärkt jobb tillsammans förutsatt att de delade samma passion för yrket. Jag tror knappast deras klädsel hade varit det största hindret för deras chanser att arbeta som ett team oavsett yrke. Personligen är jag dessutom väldigt skeptisk till diverse olika policys måste jag säga. Svårt att säga var gränsen går, men vissa krav är menar jag är orimliga (t.ex. att försöka förbjuda religiösa påbud)

    3) Gällande slöjan som symbol. Jag vill understryka att slöjan inte är en religiös symbol. Det kan vara vettigt att definiera vad en symbol är för något. För mig är det inget annat än en meningslös markering/tecken/whatever för att 1) uttrycka identitet 2) markera tillhörighet eller avstånd från/med något. En muslimsk symbol skulle kunna vara något med en halvmåne på eller något sådant. Dessa är inte några religiösa påbud utan bara en markör, ett tecken, en symbol.

    Slöjan däremot är ett religiöst påbud, en religiös praktik. Kvinnor som bär slöja gör det som ett uttryck för sin religiösa fromhet, viljan att leva i enighet med sin tro (om de nu följer sunni-konsensus). För en muslimsk kvinna kan detta påbud vara lika viktigt som att undvika griskött, inte dricka alkohol. Att vara muslim, är att tro, leva och agera som en muslim, vilket vissa kvinnor tolkar in slöjan som en del av (andra gör det inte). Detta menar jag skiljer religiös påbud och praktik från symboler. När du förbjuder slöjan så förbjuder du inte en symbol utan just möjligheten att leva i enighet med religionen. För står du vad jag menar med att det finns en skillnad med att förbjuda religiösa symboler och att förbjuda religiös praktik? Ett auktoritärt och sekulärt samhälle som vill påtvinga befolkningen en sekulär tillvaro kan mycket väl förbjuda båda, t.ex. Frankrike, Turkiet, tidigare Tunisien etc. Enligt mig något lika förhatligt som att tvinga någon till det motsatta, att vara religiös, eller tvinga på en slöja.

    Dessutom, hur du tolkar och värderar slöjan skiljer sig från de muslimska kvinnorna (som bär den frivilligt). För dem är det ingen symbol utan deras religiösa utövning i sin vardag. Och återigen, så tycker jag att tolkningsföreträdet på slöjan ligger hos dem som bär den. Varför de bär slöjan vet de bäst själva om, inte jag, inte du, inte någon annan. Försök till objektiva och oberoende tolkningar såsom ”slöjan är en symbol för förtryck” är helt fruktlösa. Vad som är förtryck eller inte är i högsta grad subjektivt. Några objektiva grunder för att göra en sån bedömning finns inte. Vi tar kommunisten som exempel.

    Frågar du en renodlad kommunist (han är ju givetvis objektiv och har den universella sanningen enligt honom själv) så är du ju en förtryckare i egenskap av företagsägare. Du äger ju produktionsmedlen och dina anställda är ju lönearbetande proletärer vars klassintressen förhindras av din klass. Troligen så anser varken du eller dina anställda att ni är förtryckare/förtryckta (och det anser givetvis inte jag heller). Detta beror just på att vad som är förtryck förutsätter att det påstådda offret anser sig vara just förtryckt. Det måste finnas ett ”påverkat subjekt” som anser sig vara förtryckt för att förtryck skall existera om du förstår vad jag menar :D. Aja, nu får det vara nog!

    Du har inte träffat någon som delar mina åsikter? Nu har du iaf träffat en person med sådana åsikter :D. Som sagt, du får sista ordet.

    Och lycka till med din insamling!

    Svara
    • Aemon

      /  2012/05/11

     Hur du än vänder o vrider på det Ahmedson, så är faktum att i Sverige har vi rätt att INTE utsättas för religion enligt lagen om religionsfrihet.
     Lagen är inte enbart till för religiösa – den är till för ALLA.
     .
     Att du menar att slöjan är ett religiöst påbud visar ju på hur snurrig du är – du menar alltså att slöjan är ett globalt religiöst påbud för muslimer?
     Koppla gärna det till någon form av skrift eller någon form av global lag för muslimer.
     Det finns ett fåtal länder vari slöjan är obligatorisk, men på inga sätt är detta globalt representativt för muslimer.
     En muslimsk kvinna definieras inte av att hon har slöja, lika lite som att varje judisk man definieras av långa polisonger. Muslimer definieras av sin TRO, inte kläderna de har på kroppen.
     .
     Vidare förbjuder inte Vicky slöjan – hon förbjuder bruket av den hos SINA anställda, vilket hon har full rätt att göra.
     .
     Till sist, med din definition om ”påverkade subjekt” (låter som ett gäng nerknarkade typer), så skulle Vicky med andra ord lätt kunna känna sig förtryckt om någon drog henne inför rätta för att hon utnyttjat sina demokratiska rättigheter.
     Med andra ord skulle Vickys förtryckare kunna sägas vara muslimer som inte accepterar Vickys rättigheter utan försöker trampa på hennes självbestämmanderätt, hennes lagligt givna rätt att anställa vem hon så än önskar och på hennes religionsfrihet (hon har valt att ej vilja ha religion inblandat i sin verksamhet).
     .
     Lustigt att det alltid är de vildaste förespråkarna av allas lika rättigheter o allas religionsfrihet som samtidigt lättast trampar på andras rättigheter.
     Lär dig att respektera andra människor men framförallt lär dig att i Sverige kommer människan före religionen, 80% av svenskarna är sekulära.

     Svara
  • Rolexus

    /  2012/05/10

   Svar till Ahmedson:

   Att muslimer känner sej kränkta och ger sej på oss hela tiden är ett uttryck av dem för att kräva vår underkastelse och inget annat. De flesta européer är helt normala och fridfulla människor som vill leva sina liv i harmoni med sin omgivning – till skillnad från de muslimer som bråkar med oss. Slöjor och storkäftade muslimer kan slänga sej i väggen – vi är helt enkelt inte intresserade av dem. Kan vara lite svårt att ignorera elendet dock, när de saboterar våra ambitioner att leva som ansvarsfulla människor, och när vi har vår politiska överhet emot oss.

   Vi börjar få nog av muhammedanernas bisarra betéende och vi är verkligen inte längre intresserade av att dissekera och försöka analysera det i syfte att ”förstå” det (läs: underkasta oss). Och verkligen inte så till den grad att man till slut glider in på homosexuellas eventuella problem eller börjar att rastänka.

   Egentligen handlar det om att driva en frisörsalong och det ska väl kunna vara möjligt utan att behöva gräva ner sej i religionshistoria och folklivsforskning. Milda makter… hahaha…!

   Svara
   • Katrin

     /  2012/05/10

    Riktigt bra skrivet! Instämmer helt och fullt!

    Svara
  • Ahmedsson, förklara för mig vad integration är. Jag trodde nämligen att det innebar att de skulle anpassa sig och bli en del av vårt samhälle. Så är det inte idag. Muslimer, och märkväl då menar jag muslimer och inte araber, afrikaner osv, lever i sina grupper. De flyttar till samma område, de pratar sitt språk, de kräver moskéer, halalslaktat kött, sharia-lagar. Läste för ett litet tag sen om hur de anser att en flicka på 10 år är giftasmogen. De ska uppfostras rätt, och sen är de lämpliga som fruar. Har lite svårt att se integrationen i det. Men det är säkert mycket mer spännande, vi har ju sådan tråkig och barbarisk kultur i Sverige.
   Sveriges historia är fylld med lyckade integrationskoncept. När vi behövde kunnigt och kompetent folk bjöd vi in dem, de kom hit och anpassade sig. Sverige var multietniskt och vår industri blommade. Nu ska vi istället bli ”multikulturella”, och det krockar hela tiden. För islam vägrar att anpassa sig, rucka på deras vanföreställningar, bli en del av vårt samhälle. Istället är det ständiga krav på att vi ska anpassa oss till islam, vi ska acceptera deras krav. De ska få islamska områden där deras lagar gäller, de ska ha sharia-domstolar och allt ska vara anpassat för dem. Aldrig ett ord om hur de ska anpassa sig till oss. Det är, enligt mina mått, ingen integration, det är ockupation.

   Hudfärg är blott en fråga om pigmentering. Sexualitet är en privat fråga. Är man hetero eller homo, so what? Så länge det sker på på lika villkor och det är ömsesidigt och med respekt. Pedofilism däremot är grovt utnyttjande av barn, tillika övergrepp. Alltså inte ok. Därför kan jag inte acceptera deras religion. Likaså att de medelst terrorhandlingar ska tvinga folk till underkastelse. Det har redan skett i Sverige, Taimour om du har glömt. Det är inte acceptabelt. Så jag har väldiga problem med att acceptera denna religion.

   Svara
  • davidstirling

    /  2012/05/12

   IQ räksallad?

   Svara
 37. Benny

   /  2012/05/09

  Du har mitt och många andras fulla stöd, Vicky! Det är fullständigt horribelt att man som egen företagare inte kan bestämma över vilka regler och villkor som skall gälla inom det egna företaget. Skall religiösa prinsessan-på-ärten-typer diktera anställningsvillkoren hos arbetsgivarna?? Vi lever för tusan i ett sekulariserat samhälle! Det är de religiösa som skall anpassa sig till detta, inte vi andra! Denna kränkningshysteri destabiliserar hela samhället och gör folk riktigt förbannade. Det vi ser är en utveckling som är totalt kontraproduktiv om man har för avsikt att förbättra integrationen och öka förståelsen för invandringspolitiken.

  Svara
 38. Anonym

   /  2012/05/09

  ALLT mitt stöd Vicky!
  Jag blir illamående av ilska, så jävla sjukt.
  Just nu känner jag att ett ”hedersmord” skulle vara passande…

  Svara
  • tack och jag förstår att du inte menar ordagrant men att du är jättearg

   Svara
  • Dogge

    /  2012/05/10

   För fasen…Skärp dig människa. Det finns inte en enda människa, med sunt förnuft, som inte tycker att detta är skandalöst, men det är väl knappast en anledning att bete sig som en neanderthalare för det. Väx upp!
   Till dig Vicky: Stå på dig och låt inte detta påverka dina principer.

   Svara
 39. Johan Kraft

   /  2012/05/09

  Beklämmande att du Vicky råkat så illa ut på grund av denna utpressarkvinna. Du har allt mitt stöd och jag beundrar att du gått ut offentligt på en blogg. Ett litet bidrag är på väg.

  Svara
 40. Erik och affärsföreståndare

   /  2012/05/09

  Det här lär ju inte underlätta för att få ut svårintegrerade personer i arbete, som tydligen är det viktigaste idag.
  Jag mår illa när jag läser om hur du har behandlats, och samtidigt gör man den andra parten en björntjänst.
  Jättebra att du deklarerar hur det verkligen ligger till du är en riktig fighter, tråkigt för dem som inte orkar utan betalar och tiger istället!

  Svara
 41. Klas Persson

   /  2012/05/09

  Bra att du vågar/vill framhäva detta problem!

  Svara
  • ja det har blivit så att jag blev ofrivilligt indragen men nu är jag glad för att det är än viktig fråga som måste tas på allvar!

   Svara
 42. Knorre

   /  2012/05/09

  Känner verkligt medlidande med dig och alla andra som råkat i klorna på dessa parasiter. Det borde bli mer och mer uppenbart att man måste undvika muslimer så långt man kan. Det är modigt av dig att träda fram och du är en viktig kugge i debatten om hur utsatta företagare är i det nya Sverige. Samtidigt får väl gratulera den här muslimtjejen till ett livslångt permanent medlemskap i bidragskarusellen, tyvärr som vi skattebetalare får finansiera. Hon lär väl aldrig få ett riktigt arbete efter detta uppmärksammade självmål.

  Svara
 43. Rolexus

   /  2012/05/09

  Heder och ära åt dej Vicky för att du berättar om detta övergreppet! Tråkigt nog kan vi förvänta oss mer av sådant i vårt alltmer islamiserade Sverige. Riktigt uppmuntrande är dock att se med vilken pondus du hanterar det. Du skulle nog kunna bli en bra politiker om du ville, en som man ser upp till och respekterar. Kul att se din hemsida. Bra jobbat – och ett helhjärtat lycka till!

  Svara
 44. Daniel

   /  2012/05/09

  Du har mitt fulla stöd, hade din salong legat närmare så hade du vunnit en kund på livstid. Snygg är du också!

  Svara
 45. Fredrik Quisling alias Reinfeldt

   /  2012/05/09

  Men herregud, journalistarbete sker på Stureplan med en caffe latte, en slurk vin och snack med en meningsfrände. Nå’n kändis unge har blivit krönikör eller programledare och vi tuffar på i samma stil. Lite bjudningar, dra en lina, sitta i Debatt eller morgonsoffan. F-n man känner alla och känner sig hög, djäklar va vi journalister är viktiga

  Svara
 46. roy

   /  2012/05/09

  Bra skrivet, lider med dig..

  Svara
 47. Patrik

   /  2012/05/09

  Jag stödjer dig till 100%, bra att du sa ifrån, medeltida kvinnoförtryckande symboler hör inte hemma i vårt land och på en sund arbetsplats

  Svara
 48. Patrik

   /  2012/05/09

  Glömde en sak, jag lovar att klippa mig hos er nästa gång jag är i Malmö

  Svara
 49. Pollenallergiker

   /  2012/05/09

  Du har mitt stöd också.

  Jag sade till en konvertit till islam tidigare i veckan att Sverige är ett sekulärt land och detta är ingen nyhet. Här är utövandet av religion en privat angelägenhet och inte en offentlig angelägenhet. Jag drog en kort information om varför Sverige är överhuvudtaget ett sekulärt och demokratiskt land samt att år 1921 fick kvinnor rösträtt.

  Då jag som svar att jag skulle vara tyst och hon upplevde detta besvärligt för henne. Tog illa vid sig.

  Jag har mött muslimska kvinnor utan slöja och heltäckande klädsel. Det tvingar inte folk att förhålla sig till sin religion.

  Svara
 50. Mr.Primer

   /  2012/05/09

  ahmedson kan gå och dra något gammalt över sig, sämsta resonomanget på länge.
  Bra Vicky att du står upp och delar med dig av dina erfarenheter av hur media vinklar och utelämnar relevant information.
  Skaffa paypalkonto så får du mer pengar på ett smidigt sätt.

  Svara
 51. micro

   /  2012/05/09

  Donerade precis 100kr.
  Jag tycker alla bör göra det, oavsett hur liten summan är så visar du som individ att detta beteende inte är okej.

  Svara
 52. Carina i Ystad

   /  2012/05/09

  Underbart mod du har! Håller fullständigt med dig..har själv salong!

  Svara
 53. Bernt Fossheimer

   /  2012/05/09

  Ahmedson är nog påverkad av någon drog eller också har han inte alla hönsen hemma.

  Svara
 54. Micke

   /  2012/05/09

  Du har mitt fulla stöd! Helt sjukt det som hänt, vart är Sverige på väg? Kram

  Svara
 55. chainmail

   /  2012/05/09

  Bra kämpat! Lider med dig!
  Det lättkränktas proletariat är en fara för demokratin och måste stoppas nu! Ingen verkar gå säker och de enda resultaten är att etniska svenskar blir pungslagna på hutlösa och oskäliga belopp medan främlingarna mutar in allt större särrättigheter. Vi svenskar håller inte bara på att manövreras ut, vi håller på att bytas ut.

  Svara
 56. Thomas Lennartsson

   /  2012/05/09

  Vad är det för ett nöt till journalist som tagit fram den beslöjade praktikanten till månadens
  Malmöbo. Är det gjort för att provocera eller är förståndet inte bättre?
  Realist

  Svara
 57. Uffe

   /  2012/05/09

  Hej Vicky!
  Skulle gärna stötta dig och gå och få en hårklipp, men bor dessvärre i Tromsø i Norge så det är lite långt.. Och dessutom är frun hårfrissa..:)
  (och hon säger att dom ALDRIG skulle tillåta nån med slöja i deras salong…)
  Skickar en liten hundralapp och hoppas fler fölger mitt exempel!

  Stå på dig //Uffe

  Svara
 58. Uffe

   /  2012/05/09

  Stå på dig Vicky, jag och min familj stöder dig till fullo!

  Svara
 59. Mycket bra skrivet! Håller helt med. Diskrimineringslagen missbrukas starkt av vissa.

  Svara
 60. Cecilia

   /  2012/05/09

  Tack Vicky för ditt mod! Vilken härlig blogg du skapat. Så underbart att en svensk blond kvinna vågar ställa sig upp mot etablissemanget och vågar ta bladet från munnen. Du inspirerar mig att själv stå upp för mina värderingar! Cecilia

  Svara
 61. john

   /  2012/05/09

  Jag går ofta till frisörsalonger med invandrare. Inget konstigt där. En gång var det en kvinna som faktiskt hade en slöja. Jag tyckte det var märkligt, men nog klippte hon mitt hår, och det var ju ok. Det var hennes salong, och en familjeföretag. Men:

  Man ska respektera att företag har egna regler, så länge de facto inte är diskriminerande, utan enbart följer relevanta klädkoder, som kan tänkas vara mycket viktig i vissa yrken, särskilt inom skönhetsindustrin.

  Men det är en märklig Sverige vi lever i. PK-nissarna förstår inte längre vad som är äkta rasism, äkta diskriminering, äkta hat, äkta könsförtryck etc.

  Svara
  • Det var hennes salong och där jobbade hon i slöja – inget konstig med det eftersom hon bestämmer sina egna regler – önskar att andra salonger ska också kunna ha egna regler oavsett vad det är som gäller

   Svara
 62. Ateisten

   /  2012/05/09

  Usch! Detta är horribelt. Hon lyckades alltså att med sin religiösa symbol utöva påtryckningar, utpressning och makt över dig? Ska man inte i detta landet ha rätt att slippa bli utsatt för sådant här? Slippa få andras religiösa övertygelse nedtryckt i halsen? All religion borde egentligen förbjudas, för det är roten till all ondska och allt elände på denna jord. Låt oss säga att jag nu skulle ha asatron som religiös övertygelse, tror ni det skulle vara acceptabelt om jag bar en tröja med motivet av Tors hammare på jobbet? För i skolorna är detta tydligen förbjudet då någon har lyckats att få den till en rasistisk symbol… Sån här skit gör mig förbannad, för jag har insett att JAG är gästarbetare i mitt eget land och nybyggarna är vårt nya herrefolk här som får medborgarlön (alla bidragen) och alla förmånerna utan att göra ett ärligt handtag och ovanpå det så här de tydligen alltid rätt och jag fel….????
  Skittrött på detta, nu får det vara nog med fjanterierna och dumheterna.
  Du har mitt hjärta och fulla stöd Vicky.
  PS, jag är naturligtvis ateist.

  Svara
 63. Uca684

   /  2012/05/10

  Självklart är det företagaren som bestämmer klädkoden, inte kristendom, islam, judendom, asatro, hinduism, buddhism, shintoism, pastafarianism eller någon annan religion.

  En sak gör mig dock nyfiken. DO ansåg sig inte kunna driva fallet och polisen lade ned ärendet. Utifrån vad jag läst tyder inget på att Rahman inte fått praktik pga sin religion utan eftersom hon vägrade rätta sig efter klädespolicyn. Varför gick du med på en förlikning?

  Svara
  • polisen la ner ärendet – DO ville hjälpa Rayan att yrka på 30 000 kr men hon ville inte samarbeta -då stängde DO ärendet – därefter anlitade hon en privat jurist och och yrkade på 150 000 kr – Jag fick nöja mig med att göra förlikning där summan slutade på 27.500 kr. Det har aldrig varit frågan om om hon skulle ta av sig slöjan

   Svara
   • Uca684

     /  2012/05/10

    Aha. Tack för ditt snabba svar. Jag tycker det dock är synd att ni förlikades eftersom jag upplever Rahmans talan som ogrundad. Vem som helst begriper ju att man inte kan komma till en arbetsgivare och diktera hur klädkoden ska vara. Samtidigt förstår jag att du blivit stressad om du känt dig ansatt. Se det så här; förvisso svider det med en utgift på 27.500, men frågan är om inte värdet av den reaktion från de som hört talas om denna historia överträffar den siffran.

    Svara
    • ”Vem som helst begriper ju att man inte kan komma till en arbetsgivare och diktera hur klädkoden ska vara.”

     Inte vem som helst! Det är Sverige vi pratar om, och tyvärr så verkar det som att det är muslimerna som styr och ställer här!

     Svara
 64. Luke

   /  2012/05/10

  Helt rätt att inte ta in någon med huvudbonad med tanke på vad du jobbar med. En arbetsgivare ska ha rätt att välja vilka personer dom ska ha som anställda eller praktikanter men tydligen finns inte den rätten i sverige.
  Tänk om alla som blev nekade ett jobb eller praktikplats skulle gå till polisen och anmäla, det skulle bli många anmälningar. Och här har vi ännu ett bevis på hur media vinklar och ljuger så mycket dom kan.

  Svara
 65. Yvonne/ Stockholm

   /  2012/05/10

  Från en hårt arbetande företagare till en annan, har satt in 200:- som en liten hjälp att betala skadeståndet.

  Svara
 66. Eric

   /  2012/05/10

  Förjävligt. Du ska få en slant av mig när lönen dyker upp.

  Svara
 67. BirgerZorro

   /  2012/05/10

  Vilket jävla land vi lever i! Jag är också företagare och jag kommer aldrig att ha någon anställd/praktikant med utländsk härkomst; jag har inte råd……. 🙂

  Jag vill inte ha dem som kunder heller; för då får jag ju betala själv via skattsedeln….. 😦

  Svara
  • jag tror att du inte menade riktigt när du sa utländsk härkomst – det är ilska som talar. men jag fattar vad du tänkt

   Svara
 68. Bernt Fossheimer

   /  2012/05/10

  Ahmedson heter nog egentligen Ahmed!

  Svara
 69. BJ

   /  2012/05/10

  Jag hoppas och tror att detta gynnar ditt företag med fler kunder som kommer till dig. Du verkar ha huvdet på skaft och hjärtat på rätta stället. Hade jag bott i Malmö hade jag blivit din kund direkt. Kämpa på, du håller nog på att bli en symbolisk person för den frustration många känner inför dessa typer av problem.

  Svara
 70. Otroligt bra att du går ut med det här.

  Tyvärr har muslimer i väst haft den obehagliga benägenheten att tillskansa sig våra skattepengar – och tydligen företags – genom att vända sig till DO och skylla på ”rasism” och ”diskriminering” när de inte av en presumptiv arbetsgivare bedöms som lämplig för uppgiften. Vad skapar dessa muslimer annat än avsky för muslimer och avsky för islam?

  Vad vill de uppnå med det?

  Islam betyder ”underkastelse”. Sharia (deras lag, som inte går att ändra) påbjuder att alla som inte är muslimer ska underkasta sig muslimer och betala särskild straffskatt till muslimer.

  Dock gäller detta bara i muslimska länder. I länder där de – ännu så länge – är i minoritet så ska de ”ta seden dit de kommer” i mesta möjliga mån.

  Din tilltänkta praktikant kan tydligen inte sin egen religion heller i detta avseende.

  Att media mörkar de egentliga förhållandena är riktigt otäckt. Tyvärr är det symptomatiskt för vår tid. Förhoppningsvis blir fler uppmärksamma på detta faktum. När så sker, så vänder det.

  Tack för att du bidrar till det.

  Sanningen vinner!

  Svara
 71. Holger Löwenadler

   /  2012/05/10

  Mitt stöd har du alltid och du borde ha varenda sunt tänkande människas stöd också, svenska politiker försöker sänka oss vanliga människor till fördel för muslimska extremister som aldrig betalat en enda krona i skatt! Sverige har blivit ett riktigt aphus med all PK-extremism och därtill hörande idiotpolitiker, både inom alliansen och oppositionen! Min peng har du fått och vill du överklaga mot musslan kommer mer pengar – och framför allt, glöm inte vårt helsvenska SD i valet! SD har faktiskt väldigt många invandrare som anhängare fast det skriver såklart inte PK-media om! Kör hårt, kör svart och undvik skatta och betala för din egen undergång!

  Svara
 72. Mikael H.

   /  2012/05/10

  Hej Vicky! Frågan är om du skulle kunna stämma 18-åringen med slöja? Men lugnast är nog att ligga lågt i detta politiskt korrekta vansinniga land.
  Detta kommer dock att vara bra och billig reklam för dig.
  Konditoriet som inte fick sälja ”negerbullar” i Sjöbo säljer nu så det knakar.
  Lycka till!

  Svara
 73. Roland

   /  2012/05/10

  Jag bidrog med 500 kr i dag och hoppas att fler följer mitt exemplel för en person med kurage!

  Svara
 74. Bernt Fossheimer

   /  2012/05/10

  Viktigt är att jag får veta namnet på den här personen så att denna aldrig blir insläppt på mina utställningar.

  Svara
 75. Anonym

   /  2012/05/10

  Hej Vicky, har lagt upp din blogg på FB. Tycker det är under all kritik som media beter sig. Mycket bra blogg, som ger svar på tal på ett sakligt och snyggt sätt och som förtjänar att spridas. Journalisterna måste fan lära sig att dom inte har monopol på information längre.

  Svara
 76. Lena

   /  2012/05/10

  Skrämmande, 27 500:- för detta. Jag har en son som blev nerslagen och fick operera ansiktet i 6 timmar av 4 specialist läkare. Har fått ny ögonglob och ett nytt kind & okben av titan. Kan skriva massvis om detta sönderslagna ansikte. Vi ligger nu i rättsprocess med killen som slog och han har erkänt.Nu det viktigaste jag vill få fram, min son får kanske
  15 000:- om allt går igenom i rättegången. 15 000:- för ett förstört ansikte och 20% förlorad syn, jämfört med 27 500:- för att du bad henne ta av slöjan.Vart är Sverige på väg?????

  Svara
  • när jag läste ditt inlägg fick jag ragg på hela kroppen, jag förstår inte hur sådant kan existera- människoliv och skador som ger men för livet ska inte ha värde? Man blir mörkrädd.- detta kommer jag att ta upp och föra ert ärende vidare, jag tycker att detta är absurt

   Svara
 77. MickeJ

   /  2012/05/10

  Stort tack. Synd man inte fått reda på detta innan. För då skulle jag personligen betalt dina rättegångskostnader. Det är viktigt att vi i Sverige står upp och bekämpar det vi tycker är fel. Det finns många idag som vill hjälpa dig i detta. Du är inte ensam. Vi är många som mår illa över när journalister hela tiden ljuger och förvränger. Än en gång ett stort tack för du satte dig emot, synd du vågade sätta dig emot muslimen med slöjan.

  Svara
 78. josef

   /  2012/05/10

  Vicky STÅ PÅ DIG!
  Jag kommer från ett muslimskt land och flydde till Sverige för att slippa dessa efterblivna våldsdyrkare men nu börjar dom yngla av sig och moskéer växer upp som ogräs i varje kvarter.
  Din salong är din salong.
  Du agerade 100% rätt.
  Vi är många människor med invandrarbakgrund som är less på islamister som drar ner oss i skiten med sina efterblivna seder och inkonsekventa retorik.

  Hade jag bott i Malmö hade jag kommit in och bokat en tid hos dig omgående.
  Josef Göteborg.

  Svara
  • underbart att få läsa ditt inlägg! jag håller med dig till 100%, jag har många bekanta som är muslimer och gevitvis delar din uppfattning och är helt ”avislamiserade” och är förgrymmade över det som har hänt mig

   Svara
 79. Tycker du ska säga upp samarbetet med skolan för att markera.

  Svara
 80. Silver Lewinsky

   /  2012/05/10

  Tack för din blog Vicky. Jag stöttar din uppfattning och ditt handlande till 1000%
  Kläderna måste passa den yrkesroll man tar på sig och en slöja på en frisör?
  Nej tack. Hur vore det med en friidrottslärare i burka kanske? Haha nä Sverige har blivit en riktigt mörk och sjuk plats i världen.

  Svara
 81. göran nilsson

   /  2012/05/10

  Tänk om det fanns fler människor som du.
  Då hade inte Sverige sett ut som det gör.
  Jättebra att du visar att en vanlig svensk också skall ha rättigheter.

  Svara
 82. Patrik

   /  2012/05/10

  Detta är tyvärr bara ett av många många exempel på diskriminering av svenskar och svenskfientlighet. Absurt att inte ett företag får ha en relevant klädkod. Blir så upprörd! (OT kommer fr o m valet 2014 alltid att rösta på Sverigedemokraterna – som jag ser det är det enda chansen att stoppa vansinnet i detta land.)

  Svara
 83. Mikael

   /  2012/05/10

  Vicky,
  Tråkigt att du drabbades av detta. Rådet till alla företagare blir att vara ytterst försiktiga i rekryteringsprocessen, vare sig det gäller anställning eller praktik. Säg aldrig att ni behöver någon. Säg att den som är intresserad kan söka, så ska ni utvärdera. Om ni sen inte vill anställa, hänvisa då till urvalskriterier eller kvalifikationer, aldrig sånt som är känsligt. Eller meddela att behovet inte finns längre, p.g.a. mindre kundunderlag, att ni inte har tid att handleda p.g.a. ökat kundunderlag etc. Sånt är svårt att motbevisa.

  Vi får ett system med mörkande och ljugande. Det är tragiskt, men så måste det bli när en grupp i samhället försöker tvinga på resten av medborgarna en islamisering och de har pressen med sig.

  Svara
 84. göran nilsson

   /  2012/05/10

  Till ahmedson.Har du hört talas om frasen kunden har alltid rätt, följer du inte den så har du inget företag.Menar du hon skall lägga ner sitt företag?Bli utan inkomst så hennes egen familj drabbas,bara för en flickas egensinnighet

  Svara
 85. elwee

   /  2012/05/10

  ”Jag skulle vilja hävda att religion och att bära slöja är lika sammankopplade med identiteten som hudfärg, sexualitet och ras”
  Nej Ahmedson, du är definitivt ute och cyklar nu.
  Religion är ett aktivt val för en vuxen människa, medan man knappast kan välja bort sin hudfärg, sexualitet eller ras.
  Att en del människor behöver en låtsaskompis för vuxna är deras ensak, men att andra människor ens ska behöva maka sig en endaste mm för dem med detta behov är absurt!

  Väljer man att klä ut sig på ett visst sätt så får man också förstå att kan bli bemött på olika sätt pga denna utstyrsel.
  Detta är ett exempel på en annan tro, lika bevisad som alla andra trosinriktningar.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Det_flygande_spaghettimonstret
  http://www.venganza.org/

  Killen här tillbedjer Pastafarianerna: http://www.geekosystem.com/strainer-religious-headgear/

  Skulle du anställa honom om du hade ett företag som sålde hattar?

  Svara
 86. Hej Vicky,
  jag har just satt in en slant på ditt konto. Vi är många som stöder dig.
  Kramar från Kungliga Huvudstaden.

  Svara
 87. barbapappa

   /  2012/05/10

  Vicky, du skulle ha dragit det till rätten, då hade Rayan fått betala alla rättegångskostnader sedan ni vunnit över henne i rätten. Fast man vet förstås aldrig, med politiskt tillsatta nämndemän så är det inte så svårt att räkna ut vems sida dom står på.

  Helt klart är att Rayan är inte kränkt för fem öre, hon beter sig precis som att det enda som är viktigt är att hon ska få så mycket pengar som möjligt, man hörde riktigt hur besviken hon var när det bara blev 27500kr.
  ”det är ok” tror jag det va hon sa när hon fick frågan av media hur det kändes, inte direkt nåt jubel.
  Rayan smider säkert planer redan nu på hur hon ska bli kränkt nästa gång.

  Vicky du är en hjälte! Ska skaka på spargrisen och se om det trillar ut några slantar du kan få.
  Kör hårt!

  Svara
 88. Bernt Fossheimer

   /  2012/05/10

  Ett förbannat parasitpatrask är dom där människorna med sina hatiskt svarta stirrande ögon.

  Svara
 89. Valiant

   /  2012/05/10

  Själv har jag arbetat för Ett Amerikansk företag där följande gäller
  1. Inga Jeans
  2. Kvinnor får inte visa bara tår ex vid bärandet av sandaler
  3. Max 1 foto av din familj på skrivbordet enl fastställda mått , ram skall vara svart
  4. Kvinnor får inte bära ärmlösa T-shirts
  5. Kaffe får endast drickas ur företagets kaffekopp med logga på
  6. Män bär alltid skjorta och slips oavsett väderlek och temperatur
  7 All mailtrafik övervakas
  8 Intyg från belastningsregistret skall lämnas i oöppnat kuvert till Arbetsgivaren
  9 Ledighet för ex begravning av nära anhörig medges ej utan tas ut som semester
  10 Alla tjänsteresor förskotteras av den anställde själv , traktamente medges ej

  osv osv i all oändlighet , skulle ja stämt dem ? då hade jag åkt ut och varit död och begraven i branchen för länge sedan , jag stod ut i 3 år !

  Svara
 90. JP

   /  2012/05/10

  Det är helt absurt det som har hänt. Jag tycker att du ska funderar på att bli politiskt aktiv tillsammans för något passande parti och arbeta för det du tror på! Det skulle nog göra mycket för debatten då du verkar ha en retorik som är precis rätt. Många av de som är med i SD t ex har ju en retorik som skrämmer bort många väljare därför behövs det folk som kan prata som ”vanligt folk” på ett legitimt sätt som gör att alla kan förstå. Jag tror det skulle gå mycket bra för dig.

  All lycka till dig i framtiden!

  Svara
 91. Torsten

   /  2012/05/10

  Fortsätt och stå på dig vicky, men denna historia visar tydligt hur den mentalt efterblivna
  svenska massmedian fungerar, man ljuger och friserar så att det alltid ska passa in på hur
  synd det är om menafolk. Själv tror jag att denna tjej var ute för att just provocera, att med
  ett litet steg försöka kleta på svenskarna sin medeltida religion .
  Om nu denna tjej blir utnämnd till månadens Malmöbo, så kan väl chefsredaktören på Malmö city av oss andra utnämnas till årets idiot!
  Skickar ett litet bidrag från min pension, därför att idioti ska bekämpas, fortsätt vicky att
  ta kommandot över din arbetsplats.

  Svara
 92. p1ngvin

   /  2012/05/10

  Det känns absurt och olustigt att det ska krävas så lite för att DO ska döma ut skadestånd för tiotusentals kronor. Hur kränkt kan hon ha blivit av att inte få praktikplats på en arbetsplats som sysslar med hår när hon vägrar visa sitt hår? Vad är näst ut? Badvakter som inte tänker klä av sig eller poliser med heltäckande huvudbonad?

  Bidrar med 250kr, det är inte mycket, men jag hoppas att det hjälper på vägen. Såhär kan vi inte ha det.

  Svara
 93. Anonym

   /  2012/05/10

  Det här är bara så sjukt! Jag tror knappt att det är sant! Självklart ska du få bestämma klädkod på din salong! Du har mitt fulla stöd!
  Hoppas att ditt företag kommer att gå strålande framöver, det är du värd!

  Svara
 94. Stöder dig fullständigt. Det är inte utlänningar som blir diskriminerade i vårt land, det är vi svenskar och det är för jävligt! Som exempel kan jag nämna att min son inte fick komma till skolan i en t-shirt med svenska flaggan på för det ansågs rasistiskt. Men ingenting sägs när andra viftar med sina lands flaggor! Jag skickade honom till skolan med svenska flaggan på bröstet varenda dag för att markera vår ståndpunkt 🙂
  Nästan alla arbetsplatser har regler för hur man ska vara klädd beroende på vad för sorts företag det är. Hur fan kan man få det till något rasistiskt?

  Svara
  • Dogge

    /  2012/05/10

   Helt rätt. Man ska inte vika ned sig för åsiktsfascisterna som härjar i 2000-talets Sverige.
   Ingen protesterar när vänster- och socialistgrupperna viftar med en röd fana, föreställandes Mao Zedong – en massmördare av rang.

   Svara
 95. Kämpa på – tyvärr bor jag inte i Malmö så jag kunde få mina få hårstrån klippta av dig

  mvh Esa

  Svara
 96. Eva-Marie

   /  2012/05/10

  Hej Vicky
  Du kan tro att det rör upp känslor. Jag är också egenföretagare och skulle passa mig väldigt noga med att ta en praktikant.
  Dessa kravmaskiner och medias ständiga snyftreportage man mår illa. Jag har haft många diskussioner med mina kunder om ditt fall och folk är j*****t trötta på hur det går till i vårt land nuförtiden.

  Trist bara att du nu måste betala jag hade hoppats på att du vägrat. du får mitt stöd och en slant. Vi måste hålla ihop!
  Jag har skrivit om detta i en blogg.
  Jag stöttar dig till 100%
  http://petterssons.bloggsida.se/politik/dags-igen-med-en-ny-provokation
  http://petterssons.bloggsida.se/politik/priset-ar-satt

  Kämpa på för ett sekulärt svenskt samhälle, kram

  Svara
 97. Förbannad

   /  2012/05/10

  Skrämmande utveckling i dagens samhälle. Symbol för kvinnans förtryck används i utpressningssyfte.

  Svara
 98. Tänk om man kunde anställa vem man ville på sitt företag...

   /  2012/05/10

  Vicki, ta detta råd från mig. Du kan inte avvisa någon för att hon bär slöja, däremot är det fullt lagligt för dig att neka en praktikant en plats för att hon/han luktar illa, har fula skor, dålig hy, talfel osv. Så nästa gång du tvingas på en beslöjad praktikant som vill pumpa dig på pengar så säg istället att hon luktade illa och att du inte kan ha någon i din salong som inte sköter den personliga hygienen.

  Svara
  • Eric

    /  2012/05/10

   haha ja, för de hade ju inte skapat rubriker…

   Svara
 99. min-klon

   /  2012/05/10

  Man kan förstå att Rayan Abdel Rahman blev sårad eftersom hon tagit det odemokratiska islamiska och manliga förtrycket till sitt hjärta. Hon står upp för islamisk förtryck som tvingar även svenska kvinnor att ta på sig slöja ifall de besöker muslimländer som kräver slöja. Ska då inte Svenska folkets representanter stämma dessa förtryckarländer som inte respekterar människans val av klädsel?

  Rayan Abdel Rahman hjälper inte heller sina systrar som skulle åka på storstryk om de ertappades utan slöja för att aldrig mer upprepa misstaget. Och betydligt värre öde om en syster sågs ute exempelvis med en svensk pojkvän. Svenska folket som förlorar sitt tidigare trygga fosterland för att politiker bäddar för intoleransen vill självklart innerst inne inte denna utveckling, men är rädda att gå emot. Men det verkar som så att Svenska folket vill betala offret Vicky skadestånd för den kränkning Du utsatts för. Skadestånspengar är på gång. MVH

  Svara
 100. Nils T

   /  2012/05/10

  Hej Vicky,
  Jag hade gärna klippt mig hos dig om det inte vore lite krabbigt att ta mig till Malmö från Oslo… Ska se om jag hittar en slant åt dig.

  Hur tänker du ta detta vidare? Hur kan du hindra att andra svenska företagare råkar illa ut i diskriminerings- och kränkningsindustrin? Sådana här saker kan få förödande konsekvenser för svagare företag…

  Svara
 101. san_ell

   /  2012/05/10

  Hej Vicky,
  Har hört eller läst något för länge sedan om en frisersalong i Malmö som fick en brandbomb genom fönstret, var det din salong som drabbades??

  Svara
 102. Reine Karlsson

   /  2012/05/10

  Mina sympatier är helt på din sida. Jag tycker det riktigt dåligt det Rayan har gjort. Har en hustrun har en muslimsk kompis (från Indonesien).
  Hon insåg att hon kommer få lättare att få arbete om hon anpassar sig till våra normer.
  Så hon tog av sig slöjan, sökte praktikplats och fick det på Ica.
  Detta ledde sedemera till en tillsvidareanställning.

  Endera gör man så och visar att man vill anpassa sig och smälta in i samhället. Eller så vägrar man minsta lilla uppoffring och istället gör som Rayan.

  Svara
 103. min-klon

   /  2012/05/10

  Makalöst av tjejen att låta plagget göra henne till så dåligt samarbetwsvillig. Men jag förstår för att det är inte vilket plagg som helst. Det är ett tvångsplagg som man blir tvångskär i. Mamma var säkert tvungen att bära den o.s.v. Och man betraktas ju som en bättre flicka av inte minst pappor o bröder och andra muslimmän. Enligt islam så har gubbarna också rätt att begära sex från tjejen närhelst gubbmakerna vill. Så snacka om att tjejerna blir på löpande band överkörda runt hela världen då de inte har rätt att neka. Alla gubbar är inte likadana men den islamiska fascismen och ondskan sitter djupt hos männen gör den.

  Att födas som flicka bland muslimer är att förlora rätten att få vara herre över sin egen kropp, och lika lite får man ha religionsfrihet. Snacka om att vara fånge under islam och männen. Det gör världens mäktigaste Vi och Dom tänk också. Inte konstigt alls att i alla Europeiska länder så är det just muslimer som utsätter mest ländernas egna invånare för rasistisk hatbrottslighet.

  Svara
 104. Rättvisa och demokrati även i Sverige

   /  2012/05/10

  DO:s hantering betraktar jag personligen som en utpressarverksamhet.
  Det värsta är att den är skattefinaniserad, dvs jag tvingas vara med och betala för att Sverige och svenskar ska utsättas för övergrepp i mångkulturens namn.
  DO som myndighet måste läggas ned i sin nuvarande form. Dessutom kräver jag att de senaste årens ”domar” rivs upp och görs om på ett acceptabelt sätt. DO:s tjänstemän ska också kunna ställas till svars personligen.
  Religion är en privatsak och ska inte åtnjuta en särställning i förhållande till andra åsikter. Inga specialregler för religiösa krav. Punkt.

  Svara
 105. anna

   /  2012/05/10

  Bra skrivet! Ett fång blommor till dig, Vicky.

  Naturligtvis ska du som företagare själv få bestämma vilka du ska anställa. Vilken tandläkarmottagning skulle anställa en tandläkare som vägrar visa tänderna? Vilken herrekipering skulle anställa en säljare som vägrar bära kostym? Och så vidare.

  De anställda är ju ett företags ansikte utåt.

  (Dessutom är slöjan en symbol för förtryck och hederskultur, men den diskussionen kanske vi inte ska ta här och nu.)

  Anna/
  även jag egenföretagare

  Svara
 106. min-klon

   /  2012/05/10

  Svenska folket borde ärligt indoktrineras till att förstå sig på tragedin för att kunna gråta ut tillsammas floder för det satanistiska öde som dessa flickor tvingas svälja. De tvingas bli islams förtryckta soldater mot deras innersta vilja. Alla människor vill självklart innerst inne vara fria individer att bestämma sina egna öden. Abdel Rahman har genom islam och männens makt över kvinnorna fått ett sadistiskt inre som behärskar hennes beteende mot kuffarna. Kvittar hur vackert de ler för att de kan sitt islam som också bäst når framgång med lögner och att lotsas vara tolerant o.s.v.

  Abdel Rahman blev stolt över sitt islamiska öde mot sitt egentliga innersta vilja och hon blev därmed en äkta islamist så att säga som för Jihad mot Sverige, mot demokratin och friheten och yttrandefriheten. o.s.v.

  Svara
 107. Anonym

   /  2012/05/10

  Jag lider med dig. Förjävligt detta. Hur kan man göra så som invandrare? Så sjukt lågt. Givetvis ville hon ha pengar, att media vinklar mycket är ju ingen nyhet dock. Men dom borde ställa sig på dom svagas sida. Hur kan hon få rätt i rätten undrar man?
  Det har ju för fan inte med diskriminering att göra. Förövrigt så är det som du säger, slöja är inget man MÅSTE ha, så det har INGET med religion att göra.

  Svara
 108. Anonym

   /  2012/05/10

  Lider med dig!

  2014 är det val och då har vi chansen att yttra oss igen.

  Vill bara för de som inte vet tillägga att dagens nyheter alltid finns att läsa på http://www.Avpixlat.info

  Önskar dig all lycka i framtiden Vicky!

  MvH

  Danielh

  Svara
 109. Anonym

   /  2012/05/10

  Det enklaste hade ju varit att låta flickan praktisera och då hade du ju också motarbetat rasismen.

  Svara
  • Nu får du förklara dig? Menar du att det var rasistiskt det Vicky gjorde?

   Svara
   • Anonym

     /  2012/05/12

    att diskriminera någon på grund av religion är rasistiskt

    Svara
    • Eva-Marie

      /  2012/05/12

     Hej Anonym!
     När blev religion en ras!!???
     Jag uppmanar dig anonym att tänka efter innan du skriver kommentarer.

     Svara
    • Här kan du lära dig vad rasism är:
     http://sv.wikipedia.org/wiki/Rasism

     Svara
     • Anna

       /  2012/05/24

      jag är helt enig med Anonym. Ni som klagar på segregationen i samhället borde kanske ta en funderare på varför det ser ut som det gör. Det bästa man kan göra för att stå upp för jämlikhet och öppenhet är väl att välkomna människor in på arbetsmarknaden. Det hade nog varit ett bra mycket smartare drag marknadsföringsmässigt sett än att låta sitt varumärke hamna i ett rasistisk och främlingsfientligt sammanhang.

      Svara
      • Anna! Segregation är en väldigt komplex fråga – det beror på många faktorer – Alla kan hävda och säga att min religion säger sä här..bla bla bla.. och då ska man acceptera alla delar och detaljer oavsett vilken religion vi pratar om, dvs vi ska acceptera abortförbud, sharia lagar, könsstympning, äktenskap vid 10 år, kvinnor ska inte få välja vem de ska kunna gifta sig med, man ska tillåta burka, man ska inte ge blod till sitt barn vid livsotande tillfälle…mm. Listan kan bli hur lång som helst. Nu vet jag inte heller var du bor – kanske kommer från en liten idyllisk stad eller by där allting är så fint och man aldrig med egna ögon sett vad som kan hända individer som utsätts för extrema problem som är kopplade till avskärmning av egen släkt och grupp (man kan säga getto). Jag har haft möjligheten att se och på nära håll uppleva sådant. Jag har alltid förespråkat miljöer som inte tar avstånd från människor oavsett ursprung. Jag har i alla år välkomnat alla människor på min salong oavsett hudfärg, religion eller sexualitet eller tom hjälpt folk med funktionshinder. Gett jobb och praktikplatser till alla dessa grupper. Så undrar jag vem som är rasist och främlingsfientlig? Jag som har bjudit in halva välden under 14 års tid sen jag har haft rörelsen. Så mitt varumärke är mycket bra på alla fronter. Sen kan jag berätta en sak för dig, att jag själv är invandrare (första generationens) och när jag kom till Sverige bestämde jag mig att om jag ska leva här vill jag leva likvärdigt som alla andra – Jo vad ska jag göra då? Ska jag då sitta och förarga mig att jag inte kan uttrycka mig på svenska och kräva tolk? NEJ – Jag med hårt daglig arbete sittandes, pluggandes bestämde jag mig att lära mig språket snabbt som attan. Efter 4 månader kunde jag utan tolk klar mig i affärer, hos tandläkare, mm.
       Om någon, så är det jag som vet hur det känns att inte vara en del av ett samhälle, men jag vet också hur det känns att bli det till slut. Därför tycker jag att det är viktigt att man med god anda försöker ta seden dit man kommer. Det känns underbart att leva i ett samhälle där man blir accepterad och inte bli ifrågasatt. Ja slutsatsen är att alla måste arbeta åt det hållet – då skulle vi kanske slippa att vissa områden i samhället blir fullständigt segregerade med enorma problem för samhället.

 110. Det jag finner osmakligt är att man försöker göra slöjan ”icke förtryckande”

  SVT har visat flera dokumentärer från muslimska länder där slöjan är förtryckande. För att ett annat program samma dag på samma kanal i Sverige säger, nej slöjan är inte förtryckande

  Dubbelmoral och hyckleri från politikers eget särintresse

  Svara
  • Eric

    /  2012/05/10

   Tycker de är underligt att den här norska dokumentären inte har fått mer uppmärksamhet:

   Den visar på hur Islam har gått från religion till en allt mer politisk ideologi. Slöjan är väll de största beviset på att islamism är mer utbredd än man tror, syftet är att förtrycka och kontrollera kvinnan.
   Sen att många muslimer tar efter dessa nya kulturyttringar omedvetna om vad som faktiskt sker är en annan femma, men minst lika dåligt eftersom man härmar nya influenser som avviker sig från de traditionella och ”oskyldiga” Islam som de en gång har varit.

   Svara
 111. Till er som bor i Malmö

  Stämmer det att jag som icke muslimsk man är portad vissa timmar per vecka på Rosengårdsbadet pga muslimska kvinnor inte får bada med män?

  Svara
 112. Tobbe

   /  2012/05/10

  Har läst samtliga kommentarer nu och endast en promille käbbar emot. HÄRLIGT att vi kan enas om något i det annars så politiskt korrekta landet Sverige. Och nu till dig Vicky, hoppas du meddelar när summan är nådd, och du informerar nån kvällstidning…. det hade vatt hur kul som helst att få läsa 🙂 PS : Du kan ju tacka den lilla utpressaren sen för all fin reklam du fått :)Grattis

  Svara
  • Anna

    /  2012/05/24

   Tänk på att innehavaren av bloggen granskar och godkänner vilka inlägg som publiceras. Jag har själv skrivit inlägg som inte har publicerats. Kanske för att jag inte håller med. Därmed kan man nog inte säga att ”endast en promille käbbar emot”. Det finns säkert flera som inte tycker att detta är ok.

   Svara
   • Anna! som vi kan se – har du skrivit en del kommentarer och jag är faktiskt glad för att du bryr dig även om dina åsikter inte överensstämmer med mina och andras som skriver här i alla lägen. Det skapar ju en debatt. Jag har inte hittat några andra kommentarer från dig som inte är publicerade, om det har fösvunnit något vet jag inget om. Har du skrivit något som kom i den vevan när det kom hundratals kommentarer på en gång och av misstag har klickats fel och av den anledning försvunnit då beklagar jag. Jag kan säga en sak, att om jag nu inte hade velat publicera ”dåliga” kommentarer då hade jag kunnat slippa alla – eller hur? Det finns fler som tycker som dig Anna – det finns fler inlägg som du kan hitta bland alla inläggen, men de är inte många. Likaså på arbetsplaten är jag nu noga att beräta om händelsen och om tidningsarticklarna för att se om vad folk i allmänhet tycker. Man kan inte kalla folk främlingsfientliga för att man vill uttrycka sina fria åsikter – vi kan kritisera allt – Kungen och det kungliga dopet – även andra religioner men folk kan inte säga att slöja inte är välkommen som plagg på en arbetsplats. Då har vi backat tidsmaskinen långt bak.

    Svara
 113. Stefan

   /  2012/05/10

  Hej Vicky. Jag beklagar verkilgen att du så simpelt och hänsynslöst utmålas av PK maffian som rasist, fascist, högerextremist med mera. Det är muslimernas som skulle ställas inför domstol för diskriminering och rasism mot svenskarna.
  Jag vill rösta fram dig som årets Malmöbo!!
  Ps. läs, om du har tid den alltid aktuella bloggen av fenomenet Sandor Herold…
  http://kelterkorset.blogspot.se/2010/06/sandor-herold-en-haftig-gubbe2010-0610.html

  Svara
 114. Larsson

   /  2012/05/10

  Du har även mitt stöd, mycket bra jobbat och kämpa på!

  Svara
 115. Andreas

   /  2012/05/10

  Fy fan. Svenskar ska bli både censurerade och stämda i sitt eget land p.g.a. att invandrare inte kan ta seden ditt dom kommer. Och om vi svenskar kommer till deras land får vi minsann göra som dom gör. Nåt är fel.

  Svara
 116. Göte Borg

   /  2012/05/10

  Sverige är ett fritt land, Sverige är ett liberalt land, Sverige är ett land där alla har rätt att välja vilka de ska vara, hur de ska klä sig och vem de vill tro på. I Sverige ska man inte trycka ned någon annan pga dennes hudfärg, tro, sexuella läggning osv. Alla dessa saker är givetvis goda. Vad som vidare är viktigt i ett fritt och liberalt land är att ingen påtvingas någon annans värderingar, tro eller sexuella preferenser samt att vi behandlar och bemöter varandra med respekt, även om vi inte delar den andres uppfattning om saker och ting. Därmed är det givetvis självklart att en arbetsgivare får lov att välja en arbetstagare utifrån de preferenser denne ser som lämpligt för yrket, eller i förlängningen, vad arbetsgivaren helt enkelt tycker stämmer överens med dennes värderingar. Ingen ska behöva påtvingas eller fogas under någon annans värderingar i ett fritt, liberalt land.

  Dock har jag fel i det första jag skrev, Sverige är varken fritt eller Liberalt.

  Svara
 117. Om Ullenhag kommer in och vill klippa sig, lova att raka skallen på eländet!

  Svara
 118. karolin lee

   /  2012/05/10

  Lycka till Vicky! Din berättelse har berört många och visat ett fruktansvärt vedervärdigt sätt att med så kallad (religionen) utnyttja företagare för egen vinning skull.
  Karolin A

  Svara
 119. konung

   /  2012/05/10

  stå på dig. Du har mitt fulla stöd. Bor i Malmö så kommer klippa mig hos er hädanefter och dessutom tipsa folk.

  Svara
 120. Patrik P

   /  2012/05/10

  Starkt av dig att orka! Nästa gånga jag är i Malmö lovar jag att boka in en klipptid. Mvh
  Patrik

  Svara
 121. Nicolaj

   /  2012/05/11

  Stor respekt til dig Vicky Sjöberg. Vi danskere har svært ved at tro på det vi ser og hører fra vore svenske naboer. Jeg troede ikke der fandtes svenskere som dig, måske er der alligevel håb for jeres land. Igen, stor respekt til dig Vicky fra en dansker. Nicolaj

  Svara
 122. Anonym

   /  2012/05/11

  jag blev misshandlad av ett gäng och fick 8000 i skadestånd – kunde kostat mig livet- hon här fick 27000 av ingenting

  Svara
 123. Erik

   /  2012/05/11

  Klipper mig själv och bor inte i Malmö, annars vore din salong given.

  Stå på och lycka till med insamlingen!

  Svara
 124. Patrik

   /  2012/05/11

  Dessutom är slöja i sig ett tecken på något mycket ojämställt och odemokratiskt.

  Svara
 125. Anders

   /  2012/05/11

  Varenda ord du skriver är sant. Tack för bra läsning.

  Svara
 126. Takehirou

   /  2012/05/11

  Donerar en 50-lapp ikväll. Det är lite, men ändå något som symbolisk summa. / Takeshi Hiroushi

  Svara
 127. Go Vicky!

   /  2012/05/11

  Vill för övrigt nämna att jag klippt mig hos flera frisörsalonger där frisörerna haft praktik hos Vicky och många av dem kom från alla världens hörn. Så det är inte fråga om att Vicky på något sätt skulle diskriminera andra etniciteter.

  Svara
 128. Eva-Marie

   /  2012/05/11

  Hej Vicky
  Jag tittar inom i morgon och visar mitt stöd.

  Svara
 129. Bengt T.

   /  2012/05/11

  Det är tråkigt att den rödgröna sörjan av journalister har svikit dej. Men vad kan man vänta sig i sverige idag. Sätt en skyllt på dörren ”Detta företag är byggt på demokratiska rättigheter och värderingar – Slaskjournalister undanbedes!”

  Svara
 130. Om jag hade ett företag så skulle jag diskriminera fanatiska muslimer på samma sätt som sverigedemokrater diskrimineras hos fack och vissa arbetsgivare utan att det får några som helst konsekvenser för dem.
  Jag delar inte en fanatisk muslims värderingar helt enkelt och vill inte hjälpa till att underhålla en sån rutten syn på civilisationen. Därmed inte sagt att en människa inte får tänka och klä sig som hon vill. Men varför ska jag tvingas till detta?

  Och ja, jag anser att man är mer eller mindre fanatisk om man tror att alla karlar blir kåta av att se en kvinnas hår eller om man inte vill ta folk i hand som brukligt är.

  Svara
 131. Pollenallergiker

   /  2012/05/11

  Utifrån en helt ny utkommen bok vars titel är: Är religon en mänsklig rättighet?
  Författare: Hans Ingvar Roth.

  Här tas upp flera praktiska problem med kravet att av kvinnlig muslimska klädsel i form av slöja.
  Författaren menar att det finns en rad olika fall som kan ses som problematiska:

  1. Bärandet av ett plagg/en symbol hos en deltagare (eller anställd) står i en entydig motsatsställning till verksamhetens övergripande målsättningar. Hur vore det till exempel om en person som är kristen råkar ha en arbetsuppgift inom en muslimsk organisation skyltar med sin kristna tros tillhörighet? Hur vore det om en tjänsteman på det moderata partihögkvarteret har den socialdemokratiska rosen i kavajen?

  2. Användandet av symboler som inte står i någon liknande motsatsställning till verksamheten centrala mål (det är inte nödvändigtvis fråga om helt motstridiga budskap), med där bärandet av av symboler kan skapa förvirring och oklarhet som dubbla lojalitet. Vems intressen sätts egentligen först? Vilken attityd ska vi ha gentemot någon som som försöker utnyttja arbetsplatsen för att marknadsföra sina mer privata intressen – exempelvis den egna företagets verksamhet? Här menar Hans IR att företaget blir då inte varken neutralt religiöst och samhällsgrupp neutralt. Intrycket kan då bli att något som ska vara gruppneutralt eller religionsneutralt i själva verket styrs av en viss grupps intressegrupp.

  3. Vi kan tänka oss fall där symbolerna eller klädesplaggen inverkar negativt på själva utförandet av arbetsuppgifterna. Man kan helt enkelt inte utföra arbetsuppgifter på ett lika bra sätt som i de fall då man inte har symbolen/klädesplagget, eller så utsätter man sig själv i fara om man vidhåller att fortsätta med sedvänjan inom arbetet. Till exempel en muslimska kvinna klädd i niqab eller bruka ska arbeta som skolpsykolog där just kommunikationen via ansiktsintryck kan ses speciellt viktig.

  Min personliga åsikt är att man måste skilja mellan det ”privata” och det ”offentliga”. En religiositet tillhör det ”privata” för att Sverige är ett sekulärt samhälle. Att kräva att använda sig av olika former av religiösa symboler eller/och klädesplagg i offentliga sammanhang är att är att hävda att individen inte respekterar det sekulära samhällets grundläggande värderingar och moral samt att inte respektera att det svenska ursprungsbefolkningen faktiskt valde att separera religion och stat. Valde bort att vara underkastade påtvingade religiöst samhälle.

  Det är då inte heller islamofobiskt att ställa krav att muslimen måste respektera att arbetsplatsen ska vara religiöst neutralt såväl i sin marknadsföring som i utförandet av arbetsuppgifter.

  Svara
  • Anonym

    /  2012/05/12

   här kan jag inte lägga till något men håller med helt och hållet

   Svara
 132. Stackars Vicky! Detta är ju helt absurt! Det går åt glödheta med allt i Sverige och resten av Europa för den delen med. Det trista är att Sverigedemokraterna nu kommer att få ÄNNU fler röster i nästa val, detta eftersom de andra partierna VÄGRAR att lyssna på medborgarna! Skandal!

  Svara
 133. Problemet med ”Ahmedson” och hans likar är att de, liksom vilken random islamist som helst, kan tolka koranen hur som helst, alla tolkningar är ”rätt” – om det går emot en vad som i deras huvuden är sk ”islamofober”

  Svara
 134. Tellef Gudbrand

   /  2012/05/11

  Takk for at du deler denne saken med oss. I Norge sliter vi med en ekstremt politisk korrekt presse. I Sverige sliter dere med en fanatisk ekstrem politisk korrekt presse.

  Jeg blir eitranes forbannet og veldig lei meg over at du skal ha blitt ”presset” til et forlik med denne praktikanten. Husk allilevel at denne urett ikke vil fortsette og at politikerne som har sørget for at jeg i det hele tatt skriver dette i fremtiden må ta sitt ansvar.

  Med vennlig hilsen
  Tellef

  Svara
 135. I demokraturen Sverige förföljs människor som vågar säga ifrån precis som i gamla Sovjet. Det är skamligt. Nu skänker jag mitt arvode på 458 kr från senaste kommunfullmäktige till Vicky. Stå på dig, Vicky!

  Svara
 136. Marie

   /  2012/05/12

  Bra att du står upp för dig, Vicky och inte låter politiskt korrekta pajasar trycka ner dig. Du har ändå vunnit för du har din värdighet kvar och står upp mot media och deras konstiga tolkningar av verkligheten. Du har mitt stöd, ville bara säga det. Ska rekommendera din salong! Kram, Marie

  Svara
 137. davidstirling

   /  2012/05/12

  Eftersom jag för flera år sedan var verksam inom Försvarsmakten skulle jag vilja uttrycka mig så här: hon vann slaget, men du vann kriget!

  Svara
 138. Ringde denna kvinna och berömde henne för sitt mod att stå upp emot mångkulturen. Du ska ha credit Vicky att du är rakryggad och säger det du tycker och tänker. Vi är många som står på din sida.

  Om jag nu nånsin åker till Malmö nångång framöver så lovar jag att klippa mig hos dig och kvitto kommer jag inte bry mig om!

  Håll fanan och ditt humör uppe och ändra aldrig på dig själv för en inhemsk mångkultur.

  Svara
 139. Lars-inge

   /  2012/05/12

  Ett av den ironiska batikhäxann Berits bästa alster. Kopplingen till Vickys ”äventyr” går inte att missa. http://batikhaxanberit.blogspot.se/2012/05/nytt-chokerande-fall-av.html

  Svara
 140. Sekularisten

   /  2012/05/13

  Det är individen som skall ha mänskliga rättigheter, inte en en religion eller en ”grupp”.
  För en gångs skull gjorde DO rätt, de tog INTE upp ärendet.DO är bevisligen bäst när de inte gör någonting. Problemet med DO är att kvinnofientliga attityder vinner över kvinnans individuella mänskliga rättigheter när religion kommer in i bilden. DO och JÄMO har nu slagit samman och jag hoppas att det innebär att vi slipper flera ”handskakningsdomar”. Vag vill nämligen inte vara med och finansiera sexism. Dessutom lever vi en marknadsekonomi och får man inte anställa vem man vill så kan vi lika avskaffa den.

  Svara
 141. Abed

   /  2012/05/13

  Helt fel att hon ska ha skadestånd för att hon vägrade bära slöja. Vi har där jag bor muslimska tjejer inom äldrevården med slöjor och långärmade skjortor. Trots att det är inte hygieniskt så godkänner PK Sverige och Kleinfeldt det.

  Svara
 142. Eva-Marie

   /  2012/05/13

  Hej Vicky
  Jo det känns faktiskt som om det är en vändpunkt, vi är många som inte tänker ta mera skit.
  Är bara ledsen för att jag inte sökte upp dig tidigare.
  Må etablissemanget se att en sådan skamlig behandling av dig gör att vårt samhälle går bakåt och inte framåt.
  Var är feministerna? Varför krama islamister som trycker ner kvinnor när man kan stötta dig?
  Jag stöttar dig för min egen skull och för kommande generationers kvinnor.

  Svara
 143. Totto

   /  2012/05/13

  Vicky du är en folkhjälte!

  Svara
 144. Patric

   /  2012/05/14

  Det här ingenting mindre än ren och skär utpressning i sann maffia-anda. Våra rättsinstanser som ska garantera lag och ordning utnyttjas i det här fallet mot en ensam och maktlös småföretagare.

  Att kvinnans agerande rättfärdigas i media och t o m belönas med en nominering av ett pris är ett elakt hån som också jag blir förargad över.

  Det är du som ska ha priset, Vicky. Jag hoppas att du kommer få upprättelse.

  Svara
 145. Lukas

   /  2012/05/14

  Vicky!! Säger bara GOR FOR IT! Du har många svenskars stöd och du ska bestämma själv över din salong och företagspolicy – ingen annan! Du har gjort helt rätt och för att poängtera – varken polisen eller do finner någon anledning att gå vidare med fallet – då finns där heller inget du gjort som är fel! Du har agerat precis i rätt riktning.
  Pinsamt och hon ”praktikanten” känner sig SÅ kränkt – borde skämmas! Ren lögn, synd att man inte kan stämma henne för hennes beteende! Nej kommer bli en ändring snart, trött på sådant här trams!

  Jag är absolut på din sida och önskar dig all lycka till i framtiden!

  Svara
 146. Bina

   /  2012/05/14

  muslimerna tar över allt
  vi svenskar e skit för dom.. men vad gör dom i vårt land om sverige e skit?
  dom flyr sina länder med krig. ändå e det deras ungar som e värst kriminella. åk då hem igen

  Svara
 147. Jag är själv invandrare i Sverige (1970) och jag slutar aldrig att förvånas över hur era egna traditionella politiker missprioriterar er svenskar. Det är med sorg i hjärtat som jag ser hur man försöker genomföra ett kulturellt folkmord på er. Och ett steg i den riktningen är exemplet med dig. Stå på dig.

  Svara
 148. Ebba

   /  2012/05/17

  Vicky som jag fattade det rätt (RÄTTA MIG ANNARS), det blev ingen dom direkt till Rayans del! Utan du själv valde att avsluta hela processen med att ge en ursäkt och gå med på att betala 27 500kr i skadestånd så att allt läggs ner!
  Därav du kan inte uttala dig för att du har kämpat för något och inte heller uttala dig om lagar (du valde att ge up)!
  Jag tycker själv att en verksamhets ägare har rätt att ställa vilken man tycker passar eller ej, samt vilken klädsel arbetarna ska ha på sig. Har redan jobbat på olika ställe där man inte fick ha något annat än de kläder som ges. T.ex i de flesta resturanger krävs att man täcker håret då man lagar mat.
  Du borde ha kämpat hela vägen och inte gett upp så lätt. Om det blev ett dom emot dig du borde ha överklagat.
  Du väljer istället att hoppa på svenska lagar och smutskata dem och samhället som orättvis! Fast du inte riktigt följde dem hela vägen!
  Om du hade kämpat hela vägen och inte gett upp och överklagat, jag hade varit beredd från hela mitt hjärta att stödja dig med några tusenlappar. Annars vf ska jag stödja dig medan du själv valde att betala dem 27 500kr ?!!

  Svara
  • Hej Ebba! Tack för att du ventilerar denna fråga – jag har själv sagt hela tiden att jag vill löpa linan ut, men till slut, när både advokat och domare säger att det inte finns säkerhet att vinna vid en eventuell rättegång, oavsett hur långt man överklagar, då är man tvingad att göra en förlikning. Vid förlust skulle jag tvingas att stå för alla rättegångskostnader och annat, slutresultatet kan bli att jag själv blir betalningsskyldig till 300-400 000 kr. Det finns inte möjlighet att ta en sådan risk, tyvärr! Jag har inte de pengarna. Jag hade tagit vilken risk som helst om jag hade de pengarna -utan tvekan. Det finns ingen praxis eller prejudikat i sådana ärenden därför att alla går med på förlikning. Ingen har kunnat gå vidare riktigt. Innan år 2000 såg lagen annorlunda ut – då kunde de mänskliga rättigheterna väga starkare än diskrimineringslagen. Jag säger fortfarande att lagen är tokig när en egen individ eller företag inte själv kan bestämma i sitt eget företag om hur policy och klädsel ska vara. När någon säger: ”det är min religion som tvingar mig att använda ett visst plagg” då gäller alltså ingen policy. Europa konventionens mänskliga rättigheter säger att en företagare har rätten att bestämma regler på sitt företag och även stifta bestämmelse om man inte önskar religiösa antydningar eller symboler på arbetsplatsen. Problemet är att den svenska diskrimineringslagen väger tyngre och tar inte så mycket hänsyn till Europa konventionens bestämmelser.
   Du säger det rätta själv att företagare ska bestämma över sina egna regler i sitt företag, så vi är väldigt eniga i denna fråga. En viktig sak är också att jag aldrig har bett om ursäkt – det var tidningen som skrev fel. Sen är det inte riktigt rätt att påstå att jag ”hoppar på svenska lagar” där bad du mig att rätta dig om du hade fel och nu gjorde jag det i denna fråga. Det finns närmare 1000 människor som har kommenterat på bloggen och uttryckt missnöje över lagar och annat -så många människor kan inte ha fel. Du egentligen säger att du håller på mig angående att ett företag ska få bestämma sin egen policy – det räcker för mig som underbart stöd.

   Svara
  • Bloggaren

    /  2012/05/18

   Kära Ebba! Även om man tror på en sak som bara den och anser att man har hur rätt som helst – Vicky anser att hon bestämmer över klädkoden på sin egen salong (99,99 % håller med henne, även du!) – så kan man i vissa sammanhang tvingas avstå från att driva frågan vidare. Eftersom det inte finns prejudukat i denna fråga kan det i domstol sluta precis hur som helst och att då ta risken att få stå för kostnaderna som Vicky uppskattar till 300.000-400.000 kr är rätt dumt. Det är inget snack om vad jag hade valt och det är att betala de 27.500 kronorna och få saken ur världen. Hostar upp närmare en halv miljon är det inte många som gör. Det förstår du säkert om du tänker efter.

   Svara
 149. @Ebba. Nu har Vicky redan svarat, men du verkar inte förstå att man som anklagad inte har stor chans och vinna i sverige och det måste man kalkylera med när ens ekonomi står på spel. Slöjan riskerade ingenting egentligen i en rättegång, där hade hon skattebetalarnas pengar bakom sig och kunde ha överklagat utan några som helst problem om nu Vicky mot förmodan skulle ha vunnit. Advokaten, som vet att pengarna flödar när det handlar om skattefinansierade mål och anklagelser, hade utan tvekan och utan protester från slöjan gladeligen överklagat. Lagarna är åt helvete i det ljuset!

  Svara
 150. Kalla handen.

   /  2012/05/17

  Det här är ju en jättebra affärsidé.
  Nästa gång jag söker jobb ska jag göra det som Entrévärd på Café opera. Sen ska jag insistera på att ha på mig slitna joggingbyxor och nätbrynja när jag är i tjänst. Bara för att senare anmäla Café opera till DO och få skadestånd. ja om dom då ger mig sparken då, vilket jag lär få.

  Svara
  • Ja det kanske skulle funka – kan vara värt att testa, man har inget att förlora eftersom DO är gratis och du har inga risker mot den som du anmäler. Men hävda då att enligt din religiösa tro och enligt din religion är det dessa kläder som gäller. Det kommer funka då. Så är dikrimineringslagen skapad.

   Svara
 151. Patric Leonhed

   /  2012/05/21

  Ursäkta mig om det här redan har frågats, men frågade du henne om hon kunde ta av sig slöjan medan hon arbetade innan du sa att hon inte kunde praktisera hos dig?

  Svara
  • Hej Patric! ja frågan har ställts mågra gånger men det är inte lätt att leta efter svar bland alla texter. Nej jag har inte frågat henne om hon ville ta av slöjan men hon har inte erbjudit heller att ta av den, hade hon gjort det, hade jag naturligtvis sagt att hon var välkommen som den andra muslimska praktikanten som praktiserade hos mig samtidigt. Det hela utspelades på 3-4 minuter. Jag förutsatte att hon kanske ville ta av sin slöja. Jag nämnde istället för henne att det finns salonger som arbetar med enbart slöjbetäckta kunder och att det i så fall var en bra idé att testa där.

   Svara
   • Patric Leonhed

     /  2012/05/21

    Jag debatterar just nu med en vän om huruvida det här kunde ha lösts mycket bättre om du frågat henne om hon kunde ta av sig den och han är av uppfattningen av att du inte såg någon möjlighet att lösa problemet och sa att hon inte skulle få praktisera alls redan då. Fick du ett intryck av att hon inte ville ta av sig den under de här 3-4 minuterna som ni pratade eller sa hon uttryckligen själv att hon inte kunde tänka sig göra det?

    Svara
    • Tror du att det hade lösts bättre – finns det för regler för sådant – jag har diskuterat det det med DO och det verka så att det inte gör någon större skillnad – samtidigt är allt detta är enbart spekulationer och inget som man kan veta – Om man nu skulle ha velat ta av slöjan hade man sagt med en gång – men jag tar av, kan jag komma då? – men sådan fråga har inte ställts. Vad tror du att det hade det betytt för saken? Jag är faktiskt nyfiken. Trevligt att man debatterar frågan, var någonstans?

     Svara
     • Patric Leonhed

       /  2012/05/21

      Tack för svar!
      Jag försöker så gott det går få alla kort på borden och som diskussionen vi fört hittills verkar det som att de själva säger att det gjort en enorm skillnad om du efterfrågat det. För min del är jag inte så säker.

      Vi diskuterar främst på forumet på Emocore.se:
      http://www.emocore.se/sida/t/Frisor-anstallde-ej-muslim-i-sloja—fick-betala-skadestand_49158

      Svara
      • ja jag såg nu och tack för info
       där var det flera saker felskrivna
       dels var det första gången hon kom till salongen och då har jag informerat henne vid första träffen om att vi har klädkod
       sen vad tidningen skrev stämde inte överens med hela sanningen: de frågade mig om som hänt vid det aktuella tillfället men det stod inget om att enligt flera vittnen har jag inte varit otrevlig och inte kastat ut henne utan informerat henne om fakta att vi har klädkod – samtidigt hade jag en annan muslimsk paktikant och anställd så det var inget mot hennes religion. Jag förstår att det är unga människor som dikuterar på bloggen som du har länkat och mest skrämmande är att medierna förvrider saker och folk tror på allt som det står utan att ifrågasätta- men om man läser min beskrivning på bloggen kan man få svar om man har intresse för det. Sen blev det aldrig rättegång eftersom vi gjorde upp i rätten men en förlikning som jag tvingades till eftersom man inte har pengar att riskera att ev. förlora. Man visste inte om man skulle förlora men det var osäkert. Det stod i tidningen att det var en kort förhandling – ca 3 timmar tycker inte att det är så kort.Sen stod det om att jag hade gett en ursäkt – det gjorde jag inte eftersom jag inte gjort något fel!

      • Bloggaren

        /  2012/05/21

       Det är bra Vicky att du rättar felaktigheterna. Tur du har en blogg!!!

      • det är klar att jag vill rätta det som är fel – tack för omtänksamheten!

 152. Mikael

   /  2012/05/21

  Hej Vicky! Det var ett enormt genomslag du fått med din blogg. Härligt, härligt!!

  Svara
 153. Jag måste erkänna att jag har haft fördomar om araber och muslimer. Jag TRODDE de var som vi andra, ville jobba och anpassa sig. Men verkligheten i min erfarenhet efter att personligen märkt eller hört från andra som personligen upplevt dem, är att ingen av dem är intresserade av att arbeta och anpassa sig. Tvärtom, de flesta eller nästa samtliga fall jag känner till av de som finns i Sverige visar att de antingen är oanpassningsbara, kriminella, hotfulla, provokativa, och vill utnyttja våra bidrag, vår generositet och tolerans. Det sagt av egen erfarenhet, om någon känner till en anpassad arab säg till, för jag har inte hört talas om en enda i Sverige.

  Svara
 154. Det är sjukt det du får gå igenom, jag satte in tvåhundra på ditt konto. Hoppas många gör likaså.

  Svara
 155. sofie

   /  2012/06/06

  Vad sorgligt det blev.
  Det är klart att det går att diskutera huruvida du gjorde rätt eller fel. Det är inte självklart ens för en jobbig ”pk-kärring” som mig själv.
  Det tråkiga är att varje gång något liknande händer kommer ni – ni som fyller det här kommentarsfältet – med allt ert hat. Ni pratar om integration, men integration måste inte handla om att alla ska vara eller bli likadana. Ni förstår inte varför folk kallar er främlingsfientliga, men här kommer ett litet axplock från saker jag läst här:

  – flyr dom sina hemländer och stryker omkring som landsförrädare så kan de göra vad som helst för pengar också
  – själv är jag sååå trött på alla ”kulturberikare”
  – dere svensker må stå i mot, fortsetter det slik i Sverige som nå er vi snart ikke lengere brødre i blodet
  – ”fågelskrämmor” hör inte hemma på frisörssalonger eller på något jobb över huvudtaget. Det enda ställe som sådana som Rayan Abdel Rahman hör hemma på är på åkrar eller sädesfält, där kan de stå som fågelskrämmor
  – vi börjar få nog av muhammedanernas bisarra betéende

  Man får ha åsikter om invandring, om sekularisering och ja, man får t.o.m ha åsikter rörande specifika religioner och man får kritisera. Men det här hatet är så onödigt. Och framförallt leder det inte till något positivt för någon.

  Svara
  • Jag tror att vi tänker ändå ganska lika – när du skriver att man kan diskutera och kritisera invandring, sekularisering och annat. Sen tror jag att många människor skriver i sin iver och ilskhet utan att tänka till hur de formulerar sig. Det är inte alltid hat det handlar om! Jag har hört folk säga saker som kanske inte är det lämpligaste och när jag ifrågasatte och påpekade om de verkligen menade så med uttrycket då svarade de att det var inte riktigt så.

   Svara
  • Shesar

    /  2012/06/09

   De handlar inte om hat Sofia, utan snarare en ilska att hela tiden bli anklagad för något man inte står för. Alla människor formulerar sig olika för att uttrycka sitt missnöje, de betyder inte att de skulle ligga någon faktisk främlings fientlighet eller rasism bakom orden. Om ja t.ex. skämtar om danskar så betyder de inte att ja hatar danskar. Om ja uttrycker mig negativt om Islam och vissa kulturyttringar betyder de inte att jag hatar muslimer. De du kallar ”hat” är snarare någonting som vi ska vara väldigt rädda om, och de är yttrandefriheten.

   Svara
   • Bra svar Shesar. Sunt förnuft. Bara för att man inte håller med så hatar man inte per automatik. Jag har länge förvånats över den här ”hat”- debatten. Det är alltså vuxna människor som ser hat överallt!

    Det har blivit så illa att allt som vissa uppfattar som negativt per automatik är ”hat” Det är en väldigt ny företeelse i Sverige. Denna bisarra känslighet är det som styr debattklimatet tyvärr. Istället för att kanske komma med konstruktiva förslag, eller helt enkelt diskutera fram och tillbaka så koncentrerar sig vissa på ”hatet” som de väljer att uppfatta åsikter som inte liknar deras eller uppenbart sinneslöa inlägg som är avsedda att trolla med. Tragiskt att ett kraftuttryck som förr i tiden betydde någonting urvattnas medelst inflation.

    Visst är det så att en del uttrycker sig mindre intelligent, luftar sina känslor egentligen, men man önskar att en del inte föll till deras låga nivå och luftar sina känslor som svar.
    Lite exempel som ständigt återupprepas så ofta att det bara blir löjligt: ”det är skrämmande…”jag skäms för att vara svensk” ”otäckt att vissa har en sån människosyn” ”jag vill inte leva i ett samhälle som….” ”skrämmande vilka värderingar som finns i sverige”….
    osv osv i all oändlighet.

    Svara
 156. Anonym

   /  2012/06/09

  Alltså släng dig snälla. Du förtjänar detta

  Svara
 157. Tammy

   /  2012/06/17

  Vad är politiskt inkorrekt egentligen? Att säga ifrån då något inte passar en eller gå emot strömmen och praktisera sin religion i ett annat land? Alla dessa människor som vill bygga moskéer och leva som de gör eller har gjort i sina länder är fel anser jag! Jag är själv ”inte svensk”, har dock bott här i så gott som hela mitt liv men jag tar verkligen seden dit jag kommer! Jag lever svenskt!
  Man är inte rasist bara för att man vill behålla en affärsmässig stil! Jag hade inte velat gå till en frisör som har slöja på sig. Säger inte det sig självt hur FEL det är??! Media skall man tyvärr inte lita på till 100 %.

  Svara
  • Det känns så att det inte riktigt chickt att ha yttrandefrihet åt alla håll- vissa saker får man vädra men visa saker ska censureras och förbjudas.
   Jag tänker också så att man måste leva enligt en friare stil och sätt och inte vilja leva enligt gamla fölråldrade traditioner – reform i religion -heter det i så fall

   Svara
 158. Mats Johansson

   /  2012/06/22

  Islam är en religion som Silvio Berlusconi en gång uttryckte det: En religion som är tusentals år bakefter sin tid. Vi hade för 100-200 år sedan vår kyrka som hade en väldig makt över folk, och som var den rikes redskap för att hålla den fattige i chack. Vi har nu kastat detta ok av oss, och det har vi gjort p.g.a. att vi fått kunskap och blivit klokare.
  Nu kommer här hit folk från underutvecklade länder, som ännu inte blivit så kloka som vi. Dom tar med sig sitt hokus pokus mambo jambo och vill helst att vi ska anamma det också. Vi ska med kraft verka för att vi inte får in sådant skit i vår samhällsstruktur och vi skulle egentligen verka för att det blev förbjudet att spöka ut sig som dessa muslimkärringar gör. Vi vill inte ha någon jävla mångfald, med knepiga kulturer i vårt land. Kommer man hit och får en fristad här, ska man tammefan ta seden dit man kommer,,annars kan man hålla sig här i från.

  Svara
 159. Anonym

   /  2012/07/20

  Så om jag har förstått detta rätt så vilL du ”man ger en bild av vad som säljs och vad som finns på arbetsplatsen.” (dina ord) villken är slöjan då att den inte visar håret när du jobbar i en frisör salong men stycket under skriver du ”jag ser inget hinder att praktisera på min salong som skallig” (även dina ord) så det är okej att jobba på en frisör salong och inte ha hår men inte att ha slöja? Du var kränkande, eller hade du innan händelsen en dresscode som du skickade ut till alla praktikanter och dom som arbetar hos dig innan dom började.
  ” Det är inte ok att använda sig av religionen som bollplank och tvinga till sig symboler och annat som inte motparten är intresserad av. ” så det betyder att man inte får bära kors i din salong om man är anställd? För det är en religiös symbol och hade du eller någon annan nekat en kristen att bära kors skulle du bli lika stämd som nu. Jag tycker att det är pinsamt att du motsätter det faktum att du har försommar mot invandrare när du själv tar imott pengar från nasister/rasister och får denna blogg opublicerad från olika rasistiska och nasistiska klubbar runt på Facebook.
  Jag hoppas hon vinner.

  Svara
 160. tack för insamlingsstöd

  Svara
 161. Roland

   /  2012/05/10

  Det är du och alla vi andra som fortfarande tror vi är fria som är kränkta.

  Svara
 162. Hej Eva-Marie! jag har läst din berättele på din blogg,
  tack för stödet och att du är så rätt fram kvinna som står för det du säger. Det skulle finnas fler av oss i vårt samhälle – men, men det kankae är en vändpunkt som vi har kommit fram till nu.

  Svara
 1. Frisörskan Vicky Sjöberg skriver om diskrimineringsfallet angående slöjan « Sweden Confidential
 2. Stöd mångfalden « Varg i Veum
 3. Tjej med slöja fick skadestånd – kan bli månadens Malmöbo « Avpixlat
 4. Månadens Malmöbo | Petterssons gör skillnad
 5. Musiktema från A till Ö | Petterssons gör skillnad
 6. | Petterssons gör skillnad
 7. Idag blev jag kränkt. « Varg i Veum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: