Att bära slöja och inte

Den beslöjade praktikanten har enligt lagen missgynnats genom tillämpningen av en bestämmelse, som jag infört på min egen salong. En bestämmelse som innebär att huvudbonader i alla former inte får bäras. Enligt praktikantens trosuppfattning är bärandet av slöja av religiös karaktär och därför har hon, enligt lagboken, indirekt diskriminerats.


Andra resonemang för att inte tillåta slöja

 • att slippa se religiösa yttringar som balanserar religionsfriheten som finns i europarätten
 • medicinska och hygieniska
 • säkerhetsmässiga
 • särskilda skäl, fast där är man inte enig om vilka det kan vara


Europakonventionens rätt

I den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter finns det fastslaget, att rätten för omgivningen att vilja slippa se religiösa symboler och yttringar kan styras. I Sverige är det tyvärr inte så att man tar så stor hänsyn till dessa punkter. Den svenska diskrimineringslagen är skriven så att man inte ska kunna hävda så mycket vad gäller verksamhetens policy.

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Grethe Hansdottir

   /  2012/05/10

  Du har så rätt Vicky! Aldrig att jag skulle gå till en frisör där en beslöjad skulle sköta mitt hår…Tror att en sådan salong blir ganska dåligt bokad. Om den inte vänder sig direkt till muslimska kvinnor förstås.
  Bedrövligt att en företagare inte ska få bestämma sådana praktiska saker själv.
  Men tack för att du stått som modell för en fråga som blivit central. (Fast den borde höra till det mest privata.)
  Hoppas att både du och vårt land i längden tjänar på att frågan belysts.

  Svara
 2. tack för att du säger det – från början har jag blivit indragen i detta helt ofrivilligt men nu i efterhand är jag glad att jag kan stå för idealet och att det är så många som jag får stöd ifrån

  Svara
 3. Jag har liksom alla andra skakat på huvudet åt denna cirkus du råkat hamna i.
  Lätt att begripa att en kvinna som inte ens vill visa sitt hår för andra, fullständigt saknar förtroende för att få arbeta med någon annans. Och bör givetvis INTE arbeta i en frisersalong.
  Sen den här eviga diskrimineringsföljetongen – vi svenskar har flyttat gränsen för tolerans så att att vi förvandlats till dörrmattor.
  Bland landets slipsöverhet saknas mod, civilkurage och styrka, sån som din Vicky.

  Bahareh Andersson, är en annan som reagerat lika modigt som du, hon kräver att svenska skollagar ska gälla i Sverige. Och inte individuella uppgörelser med religiösa fundamentaliska föräldrar. Ni kanske kan stötta varandra?
  http://www.skrivunder.com/tvinga_inte_barn_in_i_mer_segregation_och_utanforskap.
  All lycka till dig!
  Carina

  Svara
 4. Hm

   /  2012/05/11

  Eftersom detta inte avgjorts i en rättegång så är det ju inte säkert att du förlorat! Nu är det ju säkert inte så att detta inte är ett påhitt av ‘praktikanten’ själv. Här ligger säkert oljepengar i bakgrunden vilket hade betytt att det dragits i alla möjliga instanser om det gått musliman emot. Jag förstår att du ser affärsmässigt på det hela och hoppas att du får in så det täcker dina utgifter. Bidragit med 200.-

  Svara
 5. skinhead84

   /  2012/05/16

  Det är väl självklart att man inte kan ha slöja på sig om man ska arbeta som hårfrisörska, det borde ju hon förstå. Överhuvudtaget så är jag trött på dessa kravmaskiner som kräver ditt och datt. Sunt förnuft borde få dessa individer att förstå att de befinner sig i Sverige, inte iran eller något annat MENA land. De borde få lära sig att de måste assimileras, anpassa sig till våra regler, till våra seder och bruk. Du har överhuvudtaget inte huvudbonad på dig inomhus, oavsett om du jobbar som frisörska, eller något annat. Det är bara så, sen skiter jag i religionen. Sverige är ett sekulärt land, och då tycker jag inte man ska behöva ta hänsyn till att hon är muslim. Du gjorde helt rätt, men, i Sverige handlar det inte om att göra det som är rätt, utan att göra det som pk-eliten säger åt dig att göra. Jag är glad att du fick dina pengar i allafall, att så många har brytt sig och visat civilkurage. Stå på dig, du är inte ensam, vilket du nu har märkt.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: