Yttrandefriheten har ett pris – läs inlägget

Jag har ju tidigare förklarat bl.a. här i bloggen att jag kännt mig kränkt, eftersom jag har berövats mina mänskliga rättigheter genom att företagspolicyn inte hade någon som helst betydelse, i detta fall gällde inte våran klädkod. Jag vägrade ge praktikplats till den beslöjade eleven pga fel klädsel.

Jag letade bland inläggen och hittade nedanstående frågeställning – tänkte att det var intressant att väcka funderingar

Inlägg av ”Envitros” postat den 10 maj
”Vicky på vilket sätt har du blivit kränkt? Du låter inte en beslöjad stackars 17 åring praktisera hos dig på grund av hennes religion, på grund av hennes kultur, när hon sedan reagerar och det får påföljder, anser du dig kränkt. För du ska minsann inte behöva ha någon med slöja i din salong. På 30 talet fans det tyska butiksägare som agerade liknande de sa nej vi vill inte ha några judar i våra affärer, vi vet alla hur det slutade. Att 90 % av dina kunder inte skulle tycka det var ok att bli friserad av någon med slöja är djupt tragiskt och talar bara för vilket fördomsfylt klientel du har. Det är ju inte så att en slöja gör någon till sämre frisör.”

Jag svarade på ovanstående inlägg, så här:
Jag håller med dig fullständigt vad gäller att en slöjbärande frisör inte är sämre bara för slöjans skull, hon kan tom vara bättre än andra i sitt yrke. Tekniskt sätt ser jag inget hinder att man jobbar som frisör med slöja om man jobbar på salong som har specialiserat sig på den här typen av klientering som en slags nisch.
Vad gäller din idé om att jag inte lät praktikanten praktisera på grund av hennes religion är helt fel -vid det aktuella tillfället hade jag en anställd muslimsk kvinna som har varit anställd hos mig i 3 år, samt hade jag ytterligare en muslimsk praktikant. Så den teorin håller inte!
Jag är född och uppvuxen i ett land med kommunist diktatur där man inte hade friheten att säga som man tyckte därför vet jag mycket väl hur det är att leva i ett sådant samhälle – jag önskar inte att Sverige ska vara ett sådant land där folk ska vara rädda att säga hur de känner och tycker. Jag känner mig kränkt om jag inte får välja enligt min egen tro vad som är bäst för min omgivning och gangnar mitt företag –
Det exemplet var jättebra med trettio-talets jakt på stakars judar och där ser man hur man kunde få folk av rädsla att tycka att det var ok att förnedra och förlöjliga det judiska folket – diktatur höll mänskligheten på tyglarna. Likaså idag har folk varit rädda att ge uttryck över hur de känner och vad de egentligen står för, men varit rädda för att bli stämplade och hamna kanske under en diskrimineringsprocess -hellre valde många att vara tysta – så är svenska människor – men nu när någon vågar säga ifrån jublas det!
Angående mina kunder: mycket enkel ekvation – jag frågar numera varenda en (innan frågade jag vissa) vad de tyckte om en av personalen bar slöja –  om det var ok eller ej. Idag 5 st kunder svarade av 5 tillfrågade med enhälligt svar: inte skulle tycka om slöja (många hade inte velat säga detta offenligt har de sagt)

Annonser
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Anonym

   /  2012/06/01

  Står helt på din sida i detta. Jag skulle inte vilja bli klippt av en kvinna i slöja precis som jag inte vill bli behandlad av en läkare som inte vill ta mig i hand för att jag är kvinna

  Svara
 2. Hanna

   /  2012/06/01

  Jag tycker du är bra som står på dig och står för din åsikt! Om man blir kallad rasist idag så är det snart ingen som bryr sig, det ordet har helt tappat sin betydelse eftersom det inte är alla som vet vad det innebär! Jag skulle vilja säga så här; Jag personligen skulle inte vilja bli friserad av en person med huvudduk för för mig är jag hos en frisör så skall jag kunna se hennes hår! Tycker att en frisör som döljer sitt hår inte känns pålitlig! Det är som en kock skulle komma till ett nytt jobb och begära att endast få laga mat som tillhör dennes kultur, det fungerar inte helt enkelt!

  Svara
 3. Sandra

   /  2012/06/01

  Stå på dig bara!! Ju fler som vågar öppna munnen och säga vad de egentligen tycker ju fler kommer att följa efter. Det blir en positiv dominoeffekt!. Känner själv att jag på sistone vågat vara mycket mer öppen med mina inte helt politiskt korrekta åsikter, främst när det gäller diverse galna feministiska ideer samt alla naiva, korkade utlägg från våra kära journalister och politiker angående invandringfrågor framförallt. Och än har jag inte fått något mothugg. Tvärtom!! 🙂 Känns så befriande!

  Svara
  • det låter fantastiskt trevligt! jag känner också att jag har fått mer och mer kraft att kunna säga vad jag tycker och tänker- och det samma här jag får fler och fler anhängare

   Svara
 4. OLLE.

   /  2012/06/04

  Men det är då själva fa…..
  Egentligen Vicky tycker jag att du inte skulle ha svarat på detta inlägg från ”Envitros”

  Varför,,,, jo därför att det är inte ens en värdig peron att få ett svar från dig.

  Detta läste jag nyss på en blogg. En Engelsman som skriver såhär:

  ”Mina far- och morföräldrar, precis som de flesta människor i England under 1930-talet, hatade nazisterna.
  Man hatade deras militarism, deras kriminalitet, deras förakt för lagar och regler och deras rasism (ett ord som dök upp under detta årtionde).
  Men min farfar kämpade inte i andra världskriget för att skapa en värld utan gränser eller nationalstater; ingen av de Allierade gjorde det heller.”
  http://varstundisverige.blogspot.se/2012/06/nationalstater-nodvandiga.html

  Det jag vill ha sagt är att du måste väl för i hela fridens alla dagar få sätta gräns för det det ditt företag gynnas av.
  ELLER varför öppnar inte ”envitros” ett företag själv och anställer slöjbeklädda.

  Jag hoppas att din kundkrets ökar konstant efter det du fått utstå från en kräääääääääääääääääänkt snorunge.

  Svara
 5. 19årig tjej.

   /  2012/06/21

  du verkar inte må bra.
  allt du gör här på bloggen är att hacka på muslimer o deras sätt att klä sig.

  det är väl upp till var o en hur man vill vara, tro på, o klä sig?

  eller? FRIHET kallas det.

  Svara
  • Du får inte blanda ihop muslimer med kläder – du har då kanske missat även att titta in i bloggen där det står att jag har musklimska vänner och har haft många praktikanter och anställda muslimer –

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: