Ett intressant inlägg

Jag fick ett intressant inlägg och nedan kan ni se mitt svar.

Inlägg:

Sry Vicky, men det är du och dina likar som är problematiska om vi strävar efter ett samhälle där integration skall ses som något eftersträvansvärt, inte muslimerna per se. Du borde definitivt rannsaka dig själv och utforska var du själv egentligen står i frågan. Uppenbarligen menar du att näringsidkare bör ha rätten att ställa krav på de anställdas utseende, klädsel och religiösa uttryck. Det finns visserligen inget fel i en sådan åsikt (finns många som anser detta) men att, som du, hävda att det var ”huvudbonaden” som var huvudproblemet och inte slöjan menar jag är ett självbedrägeri.

Du skriver ju uttryckligen att du anser att slöjan bygger på en ”föråldrad” tolkning och inte är något krav och mitt intryck av din text är att du är tveksamt inställd till religion generellt och islam i synnerhet. Till yttermera visso menar du att religionsfriheten verkar hota andra frirättigheter… Du uttrycker åsikter som riktar udden mot religiösa uttryck och lyfter därtill fram att 9/10 av dina kunder (hur du nu undersökt det?) anser att huvudbonad/slöja är oacceptabelt på någon som skulle betjäna dem. För det första vill jag påpeka skillnaden i en slöja (som en religiös praktik, slöja kan ju trots allt bäras av andra skäl också) och en mössa eller keps. Det förstnämnda är intimt sammankopplat med identitet, fromhet och att leva i enighet med tro och gud. Slöjan skiljer sig därmed på ett kvalitativt sätt ifrån en vanlig huvudbonad, som visserligen kan vara ett identitetsuttryck men sällan är något mer.

Jag skulle vilja hävda att religion och att bära slöja är lika sammankopplade med identiteten som hudfärg, sexualitet och ras (möjligen nation också). Att därmed bli förvägrad rätten att uttrycka sin religiösa identitet kan vara detsamma som att förvägra någon att vara svart eller homosexuell. Jag är inte säker på att jag vill ge näringsidkare den makten få välja bort människor baserat på deras identitet, eller förvägra dem att visa den.

Att hävda kundens fientlighet som skäl anser jag vara ett mycket svagt argument. Om kunderna vägrar serveras av en homosexuell, en jude med kippa, en svart, en muslim etc… så skulle jag vilja hävda att det är kunderna och samhällets inställning som är problemet (förutsatt att integration är något eftersträvansvärt), inte minoriteten som blir utpekad.

Med all respekt dock! (Och nej, hon förtjänar inte att bli årets malmöbo, sjukligt fånigt)

Mitt (Vicky) svar:

Ja jag eftersträvar integration och är emot segregation. Att bära slöja som identitetssymbol är något man kan välja, däremot kan man inte välja hudfärg, sexualitet eller ras, därför kan jag inte se det som samma sak. Skulle man ha något mot hudfärg eller ras – då skulle jag räkna den människan som rasist. Likaså om man skulle ha något mot homosexuella  – då skulle jag betrakta dem som homofober. Vad ska vi säga om alla kommunist diktaturer som förbjöd religioner – skulle de vara rasiststater eller vad skulle de kallas?

En affärsvärksamhet är lite annorlunda som privatliv, så enligt min lära (som gammal marnadsförare) bör en företagare göra grundregler om hur företagspolicyn på arbetsplatsen ska vara. Det ska inte under några som helst omständigheter komma på tal att det är felaktigt. Vad är det som är så konstigt med det? Då skulle du i din värld kunna sätta i hop på ett team på samma arbetplats oberoende på vad det är för arbetsplats

en punkare,
en kostymklädd man ,
en muslimsk kvinna med traditionell klädsel,
en judisk man med traditionell klädsel
an afrikansk man med traditionella jungelkläder
– och allt det för att alla ska kunna ha den stilen och och religions symbolen som den enskilde behagas av

Om slöjan: – jag vill skilja på två saker här:

1,) i det aktuella fallet med praktikanten handlade det om huvudbonad men eftersom slöja var för hennes del en religiös symbol som skapade det hela problemet. Jag har sagt att andra huvudbonader inte var välkomna heller och inte piercing i detta sammanhang heller. Som ett exempel i höstas fick jag neka en praktikant pga en stor piercing i läppen, och jag hävdade att det inte var passande stil, praktikanten ringde 2 veckor senare och frågade om hon byter ut den stora piercingen mot en prick, kunde hon praktisera då? Självklart svarade jag. Hon praktiserar fortfarande hos mig! Om den muslimska flickan hade frågat mig om hon tar av sig slöjan får hon då komma och praktisera – självklart hade jag sagt. Jag har inget emot en människans tro om de vill tro på Gud.

2.) slöjan som religiös symbol – menar jag att enligt Europa konventionens mänskliga rättigheter ska en arbetsgivare kunna om denne vill bestämma att på sin arbetsplats att man inte vill ha religiösa symboluttryck. Varför skulle en ateist behöva tycka om en religiös symbol om den inte delar tron – då kan vi börja prata om att personen ifråga blir kränkt på samma sätt som den muslimska flickan hävdade- regelverket ger för närvarande inte tillräkligt mycket stöd i Sverige för att dessa frågor ska inte behöva ens vara en diskussionfråga.

Angående om slöja gillas på vanlig salong eller arbetsplats – nej, mycket enkelt svar – se det som att folk ser det som förtrycksymbol mot både manliga och det kvinnliga könet och är bakåtsträvande plagg eller en förfulande objekt – varierande anledningar -saknar större betydelse faktiskt. ja vill påpeka att jag känner inte några andra som delar din uppfattning och jag känner många ändå,  men det var mycket trevligt att du skrev och att jag kunde svara.

Annonser
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. albertina

   /  2012/05/10

  Du är en hjälte , klart att man ska kunna stäla upp regler för sin personal, när jag var ung fick man inte ha långbyxor på jobbet, det var 60-talet, tänk om DO hade funnits då!!!

  Svara
 2. min-klon

   /  2012/05/10

  Man kan förstå att Rayan Abdel Rahman blev sårad eftersom hon tagit det odemokratiska islamiska och manliga förtrycket till sitt hjärta. Hon står upp för islamisk förtryck som tvingar även svenska kvinnor att ta på sig slöja ifall de besöker muslimländer som kräver slöja. Ska då inte Svenska folkets representanter stämma dessa förtryckarländer som inte respekterar människans val av klädsel?
  Rayan Abdel Rahman hjälper inte heller sina systrar som skulle åka på storstryk om de ertappades utan slöja för att aldrig mer upprepa misstaget. Och betydligt värre öde om en syster sågs ute exempelvis med en svensk pojkvän.

  Svenska folket som förlorar sitt tidigare trygga fosterland för att politiker bäddar för intoleransen vill självklart innerst inne inte denna utveckling, men är rädda att gå emot. Men det verkar som så att Svenska folket vill betala offret Vicky skadestånd för den kränkning Du utsatts för. Skadestånspengar är på gång.

  MVH

  Svara
 3. Eric

   /  2012/05/10

  Slöjan är ett modernt fenomen och inte från den traditionella läran. Inget i Koranen stödjer de, utan de är tack vare islamistiska gruppe (muslimska brödraskapet) som de ens existerar.

  Iran på 70-talet innan revolutionen: http://www.pagef30.com/2009/04/iran-in-1970s-before-islamic-revolution.html

  En oskyldig religion med helt vanliga människor, vad hände egentligen ?

  Svara
 4. Antar att den citerade inläggskribenten inte presenterade sig??
  Ens med en äkta emailadress?
  Du är företagaren, den ansvarige för DITT företag och dess framtid, innebärande att DU får ta ansvaret för styrningen av DITT företag.
  Den citerade har en socialistisk ryggmärgsreflex där han (är nog det..) anser sig vara bättre än du på att hantera DINA pengar och styra DITT företag.
  Ingen hindrar denne förment Gode Person att själv starta en salong och enbart anställa slöjbärare.!
  Den risken är nog minimal, socialister är alltid världsbäst på ”andras pengar”, de skapar inget – de bara ”vill ha”

  Svara
 5. Toffelsvensken

   /  2012/05/10

  Läste inlägget och får rysningar, det verkar vara en riktigt konstig person som skriver spaltmeter om ingenting! Varje företagare ska självklart välja vem man vill ha in på sin arbetsplats eller så ska staten gå in med fullvärdig ersättning och kapa socialbidragen med motsvarande!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: